tirsdag den 21. august 2012

Koteletter i paprikasauce

Hvor denne opskrift stammer fra kan jeg ikke huske, jeg har haft den på en håndskrevet seddel.

Til 4 personer:
4-6 fadkoteletter
20 g margarine
1 tsk salt
1/4 tsk peber

Sauce:
1 ml. stort løg (evt. rødløg)
4 tynde skiver bacon (skal det være magert, så vælg kalkunbacon)
1-2 dl. vand
½-1 bouillonterning
1 lille dåse tomatkoncentrat (70g)
3 tsk paprika (her brugte jeg edelsüss)
½-1 dl 9 % fløde (Da jeg brugte kaffefløde og ikke madlavningsfløde, tilsatte jeg lidt maizena)
Evt. lidt ekstra vand eller mælk

Koteletterne brunes på panden og lægges taglagt i et ildfast fad. Krydr med salt og peber.

Pil løget og skær det i tern. Klip bacon i strimler.

Svits først baconen, og tilsæt derefter løget, så behøves ikke ekstra fedtstof. (Er baconen fed, så kan lidt af fedtstoffet kasseres, inden løget kommes på).


Tilsæt vand, tomatpuré, bouillonterningt og fløde 9%. Lad sovsen koge igennem, smag til med salt, peber og paprika.

Hæld sovsen over koteletterne. Dæk fadet med staniol og stil midt i ovnen ved 200 g i 15-20 min.


Server fx. som her med ris og "råkostsalat".






lkjfldkjlfajkk

Bryllupskage

Så er det vist på tide jeg igen får opdateret med lidt opskrifter og billeder her på bloggen.

Det har stået lidt stille fordi vi havde rigtig travlt med at få det hele til at gå op i en højere enhed, da vi skulle giftes.

Vi holdt blot en lille fest, for de nærmeste, og nej, jeg huskede jo ikke at tage billeder af maden. Men kagen fik jeg da taget et billede af.

Gennem den seneste tid har vi prøvet os lidt frem, dels med opskrift på bunde - hvilke bunde skulle det være. Fondant - kunne det lykkes at lave selv. Pynt - formes og farves. Og ikke mindst fyldet.

Efter mange ture rundt på forskellige sider med kager havde vi læst lidt om opbygning, opsmøring, beklædning og meget mere.

Himmelske kager har lavet en rigtig fin guide.

Det første forsøg bestod af lagkagebunde (opskrift fra Himmelske kager) meget lette og luftige - uden fedtstof. Fyldet var dels en hindbærmousse med yogurt og dels en chokolade"creme" halvdelen med skildpadde og halvdelen med toblerone.  (opskrifter kan findes hos kagekonen)

Fondanten var købt, og ja, jeg havde fået købt alt for lidt, så det blev lige knebent nok med det. Både i tykkelse og størrelse.








Kagen var ikke dårlig, men fyldet blev meget dominerende i smagen. Et lille stykke var næsten for meget.


Så vi vidste på det tidspunkt at vi skulle finde noget andet fyld. Men også at vi manglede noget for at kunne lave pynt, og vi havde endnu ikke lavet fondant.

Næste forsøg blev med samme bunde, men vi lavede fyldet fra Mette Blomsterbergs bryllupskage (opskriften findes bla. på DR's hjemmeside) Vi valgte dog at lave en portion af "blåbærbomberne" med jordbær i stedet, og så som et helt lag. Det andet lag var hendes chokoladetrøffelcreme.

Uhm. Det blev rigtig godt. Og vi legede også lidt med pynt. Farven var blot en vi havde liggende.




Fondanten var hjemmelavet. Tror opskriften er fra kagemors hjemmeside. Den var desværre blot alt for tør, så den flækkede lidt.

Vi manglede nu mest at få finpudset fondanten, men syntes der manglede lidt i kagen, så igen fandt vi inspiration hos Mette Blomsterberg og DR's "Det søde liv". Her fandt vi en opskrift på Drømmekagebunde og på mudcake.

Vi lavede så et forsøg med bunde - uhmm bundene var gode. Fyldet var blot noget færdigt fyld, ikke noget at tale om, men forsøget var for at finde ud af om vi skulle skifte bunde.

Vores endelige forsøg blev 2 drømmekagebunde og 1 mudcakebund i hver kage. Et lag jordbærmousse (lavet som Blomsterbergs blåbærbomber - sylten som er en del af "moussen" skal blendes inden den blandes med chokoladefløden) og et lag chokoladetrøffelcreme. Smurt op med en lidt mislykket 1-1 chokolade ganache.


Og kagen blev samlet rigtig vellykket. Lidt svedende, men det var også meget fugtigt.

søndag den 8. juli 2012

Hjemmelavet traditionel humus

Jeg har lært at elske humus, da jeg på et tidligere tidspunkt i mit liv, kom hos en familie, der havde en passion fra middelhavet og hvor faren i huset, kom fra middelhavsområdet/mellemøsten.

Til maden om fredagen var der ofte humus, og næsten altid brød, ofte som pita.

Siden har jeg selv prøvet at lave humus en del gange, og jeg synes efterhånden den er ret velsmagende.

Opskriften er lidt på slum, da jeg ikke står og måler alle tingene når jeg smager til.

1 dåse/papbrik udblødte kikærter (gem væden i en kop, er fint at bruge til at opnå den rette konsistens)
2-3 tsk tahini (det er en meget tyk sesampasta, den ligner næsten noget peanutbutter)
1 fed hvidløg (nogle ville nok bruge mere)
saft fra ½-1 citron - eller 1-2 spsk fra flaske
2 spsk olivenolie
1-2 spsk. væde fra kikærterne
1 knsp. spidskommen - måske mere efter smag, men start med lidt, og tilsæt så mere, du kan ikke fjerne det igen
1 knsp. koriander (stødt) evt. lidt mere
½-1 tsk paprika (ikke for kraftig - tilsæt hellere lidt mindre først og smag på det)

Kom kikærterne i en blender, smoothieblender eller foodprocessor (i foodprocessoren kan det blive lidt grovere i konsistensen)
Tilsæt et par tsk. tahini, samt 1 fed hvidløg - helst knust. Olivenolie og 1 spsk citronsaft tilsættes. Tænd blenderen, og kør det lidt. Hvis massen er for tør, så tilsæt lidt vand fra kikærterne. Når det er ved at være en jævn konsistens, så smag på det og tilsæt væde - enten citronsaft, vand fra kikærterne eller olivenolie, efter hvad du synes der mangler af smag.

Når massen er fin (ikke grynet) men ikke for tør, så smages forsigtigt til med krydderierne. Tilsæt lidt af gangen. (Nogle vil tilsætte salt og peber, men det synes jeg ikke er nødvendigt)

Når den er smagt til, så kommes massen over i en flad skål, eller på en tallerken, sættes i køleskabet, med film over.

Inden servering, så dryppes med olivenolie, og drysses med paprika.




Hvis man skal spise det som de gør sydpå, så brækker man et stykke brød af, og dypper i fadet. (Det er så vigtigt, at man kun brækker brødet af, og ikke har bidt i det man dypper med).

Grove madpandekager

Så blev det tid til, at jeg selv skulle prøve at lave nogle grove tortillas til mit marinerede oksekød.

Der findes ligesom to typer på nettet. Dem, der laves af en decideret dej, som hæver og rulles ud, og steges i ovnen eller på en pande. Dem havde jeg ikke lige mod på at gå i gang med i dag. Så er der typen, der laves som almindelige pandekager. Fandt et par opskrifter, som var ret tæt på at være ens, når man kigger overordnet på dem.

Den ene er fundet hos Coco & co og den anden hos Newyorkerbyheart, jeg prøvede med en blanding lidt midt i mellem, og så med noget for groft mel.

Min opskrift som gav to store pandekager er følgende:
1 æg
ca. ½ dl. hvedemel
50 g. fuldkornshvedemel (næste gang bliver det nok sigtemel eller grahamsmel - var lidt for groft)
1 tsk. olie
1½ dl. vand
1 lille nip salt
1 spsk klippet purløg






Jeg blandede ingredienserne, og lod det stå og trække. Efter ½ times tid, var det helt skilt med et tyndt lag øverst og melet nederst. Rørte godt igennem og kom på en tør sliplet pande med en opøser.

Steg på begge sider, til dejen er gennembagt.

Mit fyld var marineret oksekød, tzatziki og salat. 



Oksekødet var marineret i en lage i stil med den jeg tidligere har brugt, dog med lidt ændringer:
1½ spsk. æblecidereddike
1 spsk. soya
1 spsk. mild paprika
1 spsk. stærk paprika
1 tsk. sambal oelek (stærk)
2 kviste løvstikke
1 kvist rosmarin
½-1 tsk. løgpulver
1 - 2 knsp. ingefær pulver

Ned i en pose sammen med kødet. Når det har marineret min. i et par timer, men meget gerne længere, så steges det kort på en pande. Pas på det ikke får for længe, så det bliver hårdt og sejt.




Smagen i kødet var rigtig god. Men den første af mine pandekager var meget skrøbelig og gik fra hinanden meget nemt. Nummer to fungerede fint, og den smagte fint. Med justering af melet, så tror jeg det bliver en rigtig fin opskrift.

Grill ideer. Grillspyd

Det har været nogle dejlige varme dage, så vi har grillet rigtig meget. Man har ikke rigtig lyst til at stå og koge i et køkken indenfor når det er så varmt. Men på den anden side bliver det nemt det samme og det samme man griller igen og igen. Hvem kender ikke klassikeren pølser og brød, pølser og kartoffelsalat. Kød og kartoffelsalat, kød og salat osv. Grøntsager kan være nemme at glemme.  Men der er mange muligheder.

Vi har lavet lidt forskellige ting. En af delene var grillspyd - de kan laves på mange måder her er en "opskrift"

2-4 personer afhængigt af kødglæden.
2 små lækre pølser velegnet til grill
2 koteletter (eller endnu bedre mørbrad)
løg i halve både
peberfrugt
4 spyd

Skær peberfrugten i passende tern. Løget i både, der halveres på den midten. Pølserne skæres ud til 4 stykker hver. Kødet skæres i tern. (Spaush og tomat kan sagtens kommes på også, tomat bliver bare meget skrøbelig)




Kom tingene skiftevis på spyddene, så der er fire ensartede spyd. Pensl med olie og drys med grillkrydderi og kom på grillen over indirekte varme. Vend et par gange.


Server fx. med salat og hjemmelavet creme fraiche dressing.

tirsdag den 12. juni 2012

Flirtende kyllingedeller

Opskriften kan jeg på ingen måde tage æren for. Den stammer faktisk fra et fremstød for svinekød, som slagterierne lavede på et tidspunkt. Jeg tror dog aldrig, jeg har lavet dem med svinekød, men jeg synes de er rigtig gode med kylling.

2 personer
200 g. hakket kyllingekød (maks 6%)
4 spsk. rasp (skulle være couscous, men havde ikke lige noget på lager)
½-3/4 tsk salt
1/4-1/2 tsk peber
1 lille løg
1 lille æg
1 knsp tørret chili
1 tsk spidskommen
1 fed hvidløg
frisk persille

(15 g feta - ca. 5 tern) - det er fra den oprindelige opskrift. Havde det ikke I denne gang)
Kom rasp eller couscous i 3/4 dl kogende vand og lad det stå i ca 5 minutter.
Rør kødet med salt, peber, finthakket løg og hvidløg (hak det fx i en minihakker), æg, chili og spidskommen. Vend 1-2 spsk. hakket persille,(feta) og rasp i farsen. Rør godt.
Hvis der er tid, så lad farsen hvile. De fleste frikadellefars' har godt af at hvile lidt inden brug.
Form frikadellerne i den ønskede størrelse. (Hvis man gør sine håndflader fugtige, så er de nemme at forme, med en glat overflade).
Brun på en pande i margarine, og steg færdig ved lidt lavere varme.
Server med brød og grøntsager - fx. en agurke-tomat salat. Eller server med nye danske kartofler.


Velbekomme

Lakseruller

Lakseruller findes i mange udgaver. Denne er rigtig enkel, men jeg synes den smager rigtig godt.

Første gang jeg fik den, var det min bror der serverede den. Siden har jeg lavet den selv flere gange. De seneste gange har jeg tilføjet purløg. Idag med purløg og forårsløg og så et forsøg med at tilføje lidt husblas til fyldet. Da jeg ikke bruger 38% creme fraiche men 6 % eller 9 % - det kan fungere uden husblas, men især hvis man lige kommer rullen i fryseren inden man skal skære skiverne.

Dagens version af lakseruller:

150 g røget laks i skiver
150 g røget laks i skiver eller som lakserester (røget ørredfileter kan også bruges)
1 forårsløg
en håndfuld purløg
1 dl creme fraiche (9%)
1 blad husblas
salt og peber

Kom lakserester, purløg og forårsløg i en minihakker og blend kort. Tilsæt creme fraiche. Smag til med salt og peber. Tilsæt lidt husblas - der er smeltet i det vand der hænger ved.


Læg et stykke plastfolie ud på et bord. Bred lakseskiverne ud, så de danner en firkant.

Kom fyldet på.


Rul forsigtigt sammen, ved hjælp af folien. Stram til i enderne. Læg på køl.






Fyldet er nemmest at skære, hvis det får lov at hvile natten over. En time er lige i underkanten, som man kan se på mine skiver. Dagen efter var rullen meget mere fast og nem at skære.

onsdag den 30. maj 2012

Grill ideer - Hakkebøffer med bacon, halve løg og stegt squash.

Endnu en varm dag, alt for varm til køkkenet.

Havde været forudseende og købt noget kød, som jeg formede, kom bacon om, og frøs ned formet. Det gjorde det rigtig nemt i dag. Op med kødet og lad det tø op, væk fra fluerne. Når det er tøet, så pensl med krydrolie eller olie og drys med krydderi.

Min kæreste kan godt lide "bagte kartofler" fra grillen, så det fik han til, da vi kun havde en rest kartoffelsalat. De er nemme at lave, men skal jo have lidt længe. Vask kartoflen, læg på sølvpapir, kom en smule olie over så det ikke hænger fast, fold sammen, og kom på grillen. Hvis det er over indirekte varme, så regn med tiden de skal have i ovnen.

Da kartoflerne havde været på et stykke tid, kom jeg løget der var halveret på. Det må gerne få længere end det jeg lavede her, så bliver det sødere og mildere. Vend det undervejs.

Pensl bøfferne med olie og krydr med salg og peber.

Squashen skar jeg et stykke af. Skar det i skiver på langs. Pensl med hvidløgsolie og lad ligge og trække helst min. 15 min. Kom på grillen, vend når der er gået nogle minutter og grill færdig på den anden side.


Et dejligt måltid.

Løgtærte med bacon og grovbund

Så var min kæreste igang med at fylde fryseren med bagværk, så kunne vi jo lige så godt udnytte at ovnen var tændt og lave en tærte.

Valget faldt på en løg og bacontærte med timian og en grov bund.

Bunden fandt jeg hos foodfan.dk.

Vores udgave:
30 g. margarine
1 tsk. salt
80 g rugmel og 120 g hvedemel.
koldt vand til det hænger sammen - kom lidt mere i end til det hænger sammen ellers er dejen meget hård/tør at arbejde med.

Bland tingene sammen og stil koldt i 30 min. Rul ud og kom i en tærtebund. Prik med en gaffel og forbag i ca. 15 min.

Grund elementerne til fyldet havde jeg, men kiggede alligevel lidt rundt. Her er en af de sider jeg blev inspireret af:Loui og Bearnaisen, men tilsatte noget surt i stedet for noget sødt.

Fyldet:
4 store løg i skiver/halve skiver
200 g. bacon i tern
1 tsk frisk timian
lidt æblecidereddike
salt og peber

Æggemassen:
3 æg
3 dl. cheasyfraiche
200 g. ost (jeg rev en blanding af emmentaler og mozzarella.)
Salt og peber

Steg baconen sprød på en pande og tag det af. Hvis der er meget fedtstof tilbage på panden, så fjern en del af det. Er det en mager bacon, så tilsæt lidt mere fedtstof. Steg løgene ved svag varme i 20-30 min. Krydr med salt, peber, timian og lidt æblecidereddike (kun en smule)

Bland æg og cheasyfraiche. Kom 2/3 af osten, løg og bacon i massen og bland. Kom i den forbagte tærteform og drys den resterende del ost over. Kom i varm ovn ved 175 grader i ca. 25-30 min.



Rigtig god smag.

Kold kartoffelsalat og købeflûtes, der er spiced up.

Alle de dejlige krydderurter jeg har plantet skulle nu bruges til min pipfulg på dåse med en håndfuld friske krydderurter og lidt cola som væde. Uhmm.

Tilbehøret i dag var kartoffelsalat med nye udenlandske kartofler og forbedrede købeflûtes.

Først vil jeg lige komme med tippet angående købeflûtes. Det var et tip jeg lærte da jeg arbejde i butik og vi gjorde de frosne bake off flûtes mere spændende. Tag et flûtes, fra fryseren eller fra pakke. Pensl med alm. neutral olie og drys med det samme med det ønskede krydderi. Mexicansk grillkrydderi, citronpeber, hvidløgspeber eller hvad man nu kan lide. Det gør brøddet mere spændende. Bag i grillen i den tid der står på pakken.

1½ kg kartofler
3-4 dl. creme fraiche (6%)
1-2 spsk. mayonaise
salt
peber
en smule karry
et bundt purløg (finthakket løg kan bruges i stedet eller som supplement)

Kartoffelsalat kræver lidt forberedelse, men er ikke svært at lave. I god tid, eller dagen før koges nogle nye kartofler - uden skræl. Når de er kolde skæres de i passende tern.


En dressing laves af creme fraiche, en smule mayonaise, salt, peber, karry og masser af purløg. (Finthakket løg giver også god smag) Kartofler og dressing blandes. Pynt med tomater og purløg.

tirsdag den 22. maj 2012

Hjemmelavede traditionelle frikadeller.

Inden jeg vidste vejret var blevet så godt i Kristi Himmelfarts ferien, havde jeg taget op til en stor portion frikadeller, der skulle have været serveret med nye udenlandske kartofler, og hjemmelavede pitabrød med salat eller grøntsager. Men så var vejret dejligt, og vi besluttede os for at grille i stedet. Kødet var endnu ikke tøet, så kom i køleskabet, og jeg planlagde så at lave frikadeller til fryseren i stedet.

Frikadeller var en af de ting jeg havde svært ved at lave, da jeg flyttede hjemmefra, for min mor havde jo lavet dem i mange år, og målte ikke længere tingene af. Så selvom jeg havde været med til at lave dem med hende, så var det svært at gøre når hun ikke var ved siden af. Men efter nogle år med frikalet, men især nogle store portioner frikadeller fra mor til fryseren tog jeg kampen op. Nu er det så mig selv der laver dem sådan uden at måle så meget, men jeg husker stadig de ca. mål jeg kom frem til.


Min portion er 2-3 gange denne opskrift, for når man alligevel er igang, så synes jeg det er rart at få lavet en del frikadeller, så der også er til fryseren. De kan nemlig bruges til sandvich, rugbrød, ja eller ny aftensmad, da de er rigtig gode optøede.

Frikadeller med løg.
500 g. hakket svinekød (eller hakket kalv og flæsk) meget gerne magert
1 løg (kan udelades, men jeg laver det, så løget er helt pureret, og man derfor ikke får løgstykker)
ca. 1 dl. mel
1 æg
ca. 1-2 tsk. salt
ca. ½ tsk. peber
2-3 dl. mælk

Skær løget i mindre tern, og kom det i et bæger, tilsæt ½-1 dl mælk, og purer løget med stavblenderen.


Kom kødet i en skål. Tilsæt æg (slå ægget ud i en kop, så et eventuelt dårligt æg ikke ødelægger kødet). Tilsæt mel, salt og peber. Tilsæt løg og mælkeblandingen.


Bland kødet godt med ingredienserne. Dette gøres nemmest med en håndmixer med kødkrogene på. Det er nu man skal mærke lidt på farsen og fornemme sig frem til hvor meget af mælken der skal i. Tilsæt mælken lidt efter lidt. Når farsen uden problem slipper en ske/kødkrogene, så er den klar.



Har du tid til det, så har farsen godt af at hvile lidt. (½ time), men ellers kan den bruges med det samme. (Er man i tvivl om farsen er krydret godt nok, så kan man stege en lille klump først, og justere salt og peber inden man steger dem alle sammen)


Kom stegemargarine på en pande og kom farsen på med en ske. Steg med middel varme indtil der ikke hænger noget ved når man stikker i dem, og de nemt falder af en gaffel.

lørdag den 19. maj 2012

Hakkebøf med bløde løg i rede af kartoffelmos

Inspireret af en helt anden ret hos newyorkerbyheart nemlig Laks Walevska, der kom jeg til at tænke på de "færdigretter" man kan købe hos nogle slagtere, nemlig kotelet, mørbradbøf eller lignende, med kartoffelmos og sovs i "reden".

Efter vi havde fået gnocchi i går, og der var en del af de mosede kartofler tilbage. Vi gemte denne rest, og var enige om, at lave noget med kartoffelmos i dag. Min tanke var hurtigt at prøve at lave en traditionel hakkebøf med bløde løg, dog ikke med kogte kartofler, men i en rede af kartoffelmos.

Ud over jeg glemte at smøre fadet, så det ikke var til at få dem op af fadet igen, så var det et vellykket eksperiment.

Her er opskriften som jeg lavede den. Kartoffelmosen har jeg ikke mål på, da det netop var en rest fra vi lavede gnocchi.

Kartoffelmos
500 g. kartofler (kogt møre i usaltet vand) (mine var kolde mosede kartofler fra dagen før)
1 æg (nogle bruger kun blommen)
mælk
salt og peber

(æg kommer jeg kun i, når kartoffelmosen skal bages). Margarine eller smør plejer jeg at komme i, når jeg laver den almindeligt, men til dette forsøg gjorde jeg det ikke.

Mos kartoflerne. Tilsæt ægget og bland godt. Krydr med salt og peber. Juster konsistensen med mælk. Kartoffelmosen til dette skal være forholdsvis fast, og ikke helt så lind som min kartoffelmos normalt er.

5 mindre løg i halve skiver
champignon i skiver
2 hakkebøffer

Rens løg og champignon og skær dem i skiver. Steg dem på panden hver for sig. Steg bøfferne på panden.

Lav en opbagt sovs. Den skal være ret tyk.
Da jeg lavede den på panden i resterne fra det jeg havde stegt har jeg ikke helt mål på. Men ca. 2 spsk. oliemargarine, ½-1 spsk mel, 3 dl. minimælk, bouillonterning, kulør, salt og peber.


Kom lidt ekstra fedtstof på panden, hvis det er nødvendigt. Drys mel over og rør godt i det. Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør hele tiden i sovsen. Sørg for ikke at tilsætte mere væske end at sovsen stadig er tyk. Tilsæt bouillonterning og kulør, smag til med salt og peber, samt en knivspids paprika.

Smør et ovnfast fad eller kom bagepapir på en bageplade. Lav to reder af kartoffelmos, der er store nok til at bøffen, løg og sovs kan komme ned i midten. Jeg pressede kartoffelmosen ud med en kagesprøjte/sprøjtepose, og jævnede det lidt ud. Et enkelt lag i midten som bund, og flere lag i kanten, som redens kanter.

Sæt rederne i ovnen og lad dem få 5-10 min ved 175 g varmluft. Tag rederne ud. Kom hakkebøfferne i. Kom løg over. Hæld sovsen over - pas dog på ikke at overfylde. Kom de resterende løg over og evt. champignon.




Kom tilbage i ovnen i ca. 10 min. til det har fået lidt farve.

lørdag den 12. maj 2012

Kylling Gordon Bleu med asparges fra haven

Så er aspargesne begyndt at komme frem i haven. Og det er nogle kraftige planter, så det går stærkt. Inspireret af newyorkerbyheart der lavede kylling gordon bleu med asparges og div. andet, så tænkte jeg, at nogle af dem kunne bruges til at rulle ind i mine gordon bleu. Inspirationen var der fra newyorkerbyheart, men lavede den i en anden version. (ingen hvidløg eller hvidvin m.m.)

Her er min version af kylling gordon bleu med asparges
2 personer:
2 kyllingebryster uden ben og skind
6 asparges (grønne)
1 spsk sennep
1 spsk olie margarine
løgpulver
salt
peber
4 skiver røget filet (havde ikke mere skinke)
2 skiver emmentaler
Rasp krydret med løgpulver, salt, peber og parmesan

Læg kyllingen mellem to stykker folie. Bank dem godt flade med en kødhammer, eller i mangel af dette med en kagerulle.

Pensl den ene side med blandingen af sennep, margarine, løgpulver, salt og peber. Læg asparges på, læg ost og røget filet over. Rul sammen og luk med kødnåle, tråd eller tandstikkere.

Pensl ydersiden med sennepsblandingen, og vend i rasp, der er blandet med løgpulver, salt, peber og parmesan.

Sæt i ovnen ved 175 g. varmeluft i ca. 35-40 min. til kødsaften er klar.


Server med ønsket tilbehør. Vi fik hjemmelavet kartoffelrøsti og asparges svøbt i bacon til.(Men som I kan se af billedet fik jeg givet de baconsvøbte asparges for længe)

torsdag den 3. maj 2012

Marineret mørbrad i bacon med tomat/mozzarella flûtes

Vejret er jo næsten for godt til at være sandt her i starten af maj. Grillen har været fundet frem nogle gange i år, og det samme gjorde sig gældende i dag. Når der er mørbrad på tilbud, så køber jeg gerne nogle ekstra, så de kan pudses og fryses i halve og hele, eller skåret i mindre stykker. Så der er nogle passende stykker at tage op. Hvis det kun er os selv, så er en halv mørbrad jo rigeligt.

Havde en ide om, at den halve mørbrad skulle hel på grillen. Så hvad skulle der gøres ved den. En gang marinade til at give lidt smag var ikke helt af vejen, så lavede en forholdsvis mild marinade til kødet. Lad det trække i marinaden i min. et par timer men gerne længere (man kan sagtens komme det frosne kød ned i marinaden, så kombineres optøning og marinering.

Inden kødet blev smidt på grillen, blev det pakket ind i bacon.

½ mørbrad
4-5 skiver bacon

Marinade:
2-3 spsk. neutral olie
1 spsk. soya sauce
½ spsk. honning (akacie)
½ spsk. æbleeddike
½ tsk. stærk dijonsennep (ville nok have kommet 1 tsk i, hvis ikke jeg vidste den var lidt stærk)
peber (salt er ikke nødvendigt, da soyaen er salt)
frisk timian

Bland marinaden. Kom kød og marinade i en pose, og bind en knude, så marinaden bliver ved kødet. Vend gerne undervejs.

Tag kødet op af marinaden, fjern eventuelle kviste timian fra kødet, inden baconen kommes om. Fastgør med et par tandstikkere.

Steg på grillen over indirekte varme i ca. 20 min. Lad kødet trække/samle sig inden det skæres ud i tynde skiver og serveres.



Tilbehøret var en helt almindelig gang blandet salat, og tomat/mozzarella flûtes.

Tag et par almindelige billige hvedeflûtes, grove flûtes eller lignende og skær dem igennem på langs. Smør med almindeligt smør, hvidløgssmør, eller dryp med lidt hvidløgsolie. Fordel tomatskiver og skiver af frisk mozzarella på de smurte flader. Krydr med salt, peber, chili og/eller oregano. Kom på grillen over indirekte varme i 5-10 min. til osten er smeltet.


Brødene kan fint laves i ovnen, og et enkelt fungerer fint som appetitvækker.