Løg er godt som tilbehør til mange ting.
Havde fået købt nogle hele små løg, i størrelse med perleløg. Manglede noget tilbehør til en god bøf, og kom til at tænke på klassikeren perleløg.
Fandt en udgave, hvor man ikke bruger så meget karamel, men fortynder med vand. I takt med vandet fordampede, så blev løgene fint karamelliserede.
100 g. små hele løg/perleløg frosne
2 spsk. sukker
½ spsk. margarine
2 dl. vand
Salt
Smelt sukkeret på en pande. Når det begynder at blive gyldent, tilsættes margarinen (jeg brugte oliemargarine og det fungerede fint) Når det har bruset lidt af, så tilsættes vandet under omrøring.
Når man har en ensartet masse tilsættes perleløgene, og de koger med uden låg, indtil vandet er fordampet. Rør ofte i løgene.
Når væden er fordampet er nogle fine glasserede perleløg tilbage, som er tøet og klar til at spise.
Smag til med salt.
søndag den 17. februar 2013
søndag den 27. januar 2013
Kylling i paprikasauce/paprikakylling
Så blev det endnu engang tid til en tur tilbage til barndommens mad klassikere. Opskriften stammer fra en af de første karolinens køkken bøger, som blev husstandsomdelte. Opskriften hed som min overskrift kylling i paprikasauce. Opskriften kan nu findes på Arlas hjemmeside. I min barndom blev det ofte lavet ved at bruge de såkaldte "lørdagskyllinger" der allerede var parteret. Dengang lavede vi dem altid uden hvidløg, så retten kan sagtens laves uden hvidløg.
Den kan gøres grønnere ved at tilsætte fintsnittet peberfrugts, revne gulerødder eller andre grøntsager man mener måtte passe i smagen.
1 kylling 1100 g fersk eller optøet frossen
2 tsk delikatesse paprika
1 tsk groft salt
1 fed hvidløg
1 løg ca 50-60 g renset vægt - hakket
Margarine, olie eller smør til stegning
1/2 bouillonterning
2 1/2 dl vand
2 dl creme fraiche, cheasy fraiche eller lignende
1 spsk hvedemel
Del kyllingen i 4 stykker. Gnid med en blanding af paprika og salt. (Her kan det godt være man skal lave dobbelt portion). Brun kyllingen i en del af fedststoffet.
Tag kyllingen op og svits løg og hvidløg.
Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden og kom bouillon ved.
Lad det simre ved lav varme til kyllingen er færdig ca 35 min, hvis kyllingen er tøet.
Efter ca 10 min satte jeg vand over til ris, men det afhænger af hvor længe de ris, du vælger skal have
Når kyllingen er færdig tages kødet op af gryden. Creme fraichen der er rørt med melet tilsættes. Saucen koges igennem og smages til med paprika, salt og peber.
Saucen hældes over kødet og retten serveres med ris og/eller flûtes.
En dejlig ret, som sagtens kan laves med børnene, da den er ret enkel.
Velbekomme
Den kan gøres grønnere ved at tilsætte fintsnittet peberfrugts, revne gulerødder eller andre grøntsager man mener måtte passe i smagen.
1 kylling 1100 g fersk eller optøet frossen
2 tsk delikatesse paprika
1 tsk groft salt
1 fed hvidløg
1 løg ca 50-60 g renset vægt - hakket
Margarine, olie eller smør til stegning
1/2 bouillonterning
2 1/2 dl vand
2 dl creme fraiche, cheasy fraiche eller lignende
1 spsk hvedemel
Del kyllingen i 4 stykker. Gnid med en blanding af paprika og salt. (Her kan det godt være man skal lave dobbelt portion). Brun kyllingen i en del af fedststoffet.
Tag kyllingen op og svits løg og hvidløg.
Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden og kom bouillon ved.
Lad det simre ved lav varme til kyllingen er færdig ca 35 min, hvis kyllingen er tøet.
Efter ca 10 min satte jeg vand over til ris, men det afhænger af hvor længe de ris, du vælger skal have
Når kyllingen er færdig tages kødet op af gryden. Creme fraichen der er rørt med melet tilsættes. Saucen koges igennem og smages til med paprika, salt og peber.
Saucen hældes over kødet og retten serveres med ris og/eller flûtes.
En dejlig ret, som sagtens kan laves med børnene, da den er ret enkel.
Velbekomme
mandag den 26. november 2012
Majspandekager
Så blev det tid til noget "nem" mad her i weekenden.
Sidst vi lavede pulled pork - se opskriften her på siden. Der lavede vi to stege, da det også smager rigtig godt når det har været i fryseren. Det overskydende blev frosset i passende portioner, og væden blev hældt over.
Nå men vi har fået købt noget økologisk majsmel, så det var oplagt at få lavet nogle majspandekager eller som nogle ville kalde det tortilla/mexikanske pandekager.
Kiggede lidt rundt omkring, og fandt en opskrift på hjerteforeningen's hjemmeside.
Der var desværre ikke mål på salt og peber, så der er jeg inspireret af andre opskrifter.
Som jeg lavede dem.
8 tortilla/majspandekager:
150 g majsmel
50 g hvedemel
4 dl mælk
3 æg
½ tsk salt
1/4 tsk peber
Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Pisk godt. Sæt på køl i ½ time. Når dejen har hvilet, så piskes det op igen.
Varm en pande, smelt noget margarine, og kom dej på. Bag i ca. 2 min. på hver side. Hold dem varme mellem to tallerkner eller under et lag staniol.
Server med ønsket fyld. Her er det chili (næsten som på shawarmabarerne), salat, peberfrugt, løg, pulled pork og dressing.
Sidst vi lavede pulled pork - se opskriften her på siden. Der lavede vi to stege, da det også smager rigtig godt når det har været i fryseren. Det overskydende blev frosset i passende portioner, og væden blev hældt over.
Nå men vi har fået købt noget økologisk majsmel, så det var oplagt at få lavet nogle majspandekager eller som nogle ville kalde det tortilla/mexikanske pandekager.
Kiggede lidt rundt omkring, og fandt en opskrift på hjerteforeningen's hjemmeside.
Der var desværre ikke mål på salt og peber, så der er jeg inspireret af andre opskrifter.
Som jeg lavede dem.
8 tortilla/majspandekager:
150 g majsmel
50 g hvedemel
4 dl mælk
3 æg
½ tsk salt
1/4 tsk peber
Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Pisk godt. Sæt på køl i ½ time. Når dejen har hvilet, så piskes det op igen.
Varm en pande, smelt noget margarine, og kom dej på. Bag i ca. 2 min. på hver side. Hold dem varme mellem to tallerkner eller under et lag staniol.
Server med ønsket fyld. Her er det chili (næsten som på shawarmabarerne), salat, peberfrugt, løg, pulled pork og dressing.
søndag den 25. november 2012
Klatkager af risengrød
Når jeg husker tilbage på min barndom, så var dagen efter vi havde fået risengrød meget bedre end den dag vi fik risengrøden, for der fik vi nemlig klatkager eller som nogle kalder det risklatter, risenklatter eller lignende.
Som voksen, har jeg så prøvet at skulle lave det igen, og min mand er blevet rigtig sød til at gemme risengrød til mig, når han har fået det, når jeg er sent hjemme.
Så i dag til min frokost stod den på klatkager
Til 6 klatkager:
2-3 dl. kold risengrød
1 æg
ca. 2 spsk. mel
1 tsk vanillesukker
1 tsk sukker
ca. ½ dl mælk
smør eller margarine til stegningen
Kom risengrød op i skål. Tilsæt æg og rør godt. Tilsæt mel, vanillesukker og sukker og rør godt.
Mælken tilsættes nu lidt efter lidt til konsistensen er som en lind havregrød.
Varm en pande op, kom margarine på, og lad det bruse af. Kom herefter dejen på panden med en grydeske.
Vend når massen er stivnet let på overfladen.
Server med sukker og/eller syltetøj. (eller som jeg prøvede her med en mørk rørsukkersirup)
Som voksen, har jeg så prøvet at skulle lave det igen, og min mand er blevet rigtig sød til at gemme risengrød til mig, når han har fået det, når jeg er sent hjemme.
Så i dag til min frokost stod den på klatkager
Til 6 klatkager:
2-3 dl. kold risengrød
1 æg
ca. 2 spsk. mel
1 tsk vanillesukker
1 tsk sukker
ca. ½ dl mælk
smør eller margarine til stegningen
Kom risengrød op i skål. Tilsæt æg og rør godt. Tilsæt mel, vanillesukker og sukker og rør godt.
Mælken tilsættes nu lidt efter lidt til konsistensen er som en lind havregrød.
Varm en pande op, kom margarine på, og lad det bruse af. Kom herefter dejen på panden med en grydeske.
Vend når massen er stivnet let på overfladen.
Server med sukker og/eller syltetøj. (eller som jeg prøvede her med en mørk rørsukkersirup)
søndag den 11. november 2012
Mørbradgryde
Faldt over nogle meget billige ferske svinemørbrad, så en blev brugt og resten frosset i den mængde og størrelse som passer til os.
Mørbradgryde dækker jo over mange ting. Jeg har selv tidligere lavet en med chorizo, men denne blev mere klassisk.
Havde ikke fået købt cocktailpølser, så kom bacon i i stedet for. Men ud over de manglende pølser, så blev resultatet fint.
Opskriften var bl.a. inspireret af en opskrift på vikingegryde, som jeg fandt her.
Min version:
3-4 portioner
1 pudset mørbrad
½ pakke bacon i skiver (ca. 75 g)
2 mindre løg eller 1 meget stort
2 fed hvidløg
2-3 tsk. røget paprika
2-2½ dl syrnet fløde (9% creme fraiche)
2 tsk. maizena
1-1½ dl mælk eller bouillon
1 spsk. tomatkoncentrat
salt og peber
Skær mørbraden i skiver på 3-4 cm i tykkelsen. Bank dem med håndroden lidt flade, og halver skiverne.
Skær baconen i strimler.
Hak løg og hvidløg fint.
Brun mørbraden i en gryde, evt. af 2 omgange. Tag kødet op og læg det til side. Kom bacon i gryden, lad det stege ganske kort, og tilsæt så løg og hvidløg.
Når løgene er blevet klare, så tilsættes 2 tsk. røget paprika.
Kom ca. 1 dl. væde ved, (vand, mælk eller bouillon) og tilsæt den syrnede fløde, som er rørt med maizenaen (det er for at den ikke skiller så nemt).
Kom kødet tilbage i gryden, og lad retten simre til kødet er færdigt. Smag til med salt, peber, tomatkoncentrat og paprika. Er sovsen blevet for tyk, så tilsættes lidt mere væske.
Server med kogte ris, og fx en salat.
Resten har vi frosset, med lidt cocktailpølser, så er der til et nemt måltid en anden dag.
Mørbradgryde dækker jo over mange ting. Jeg har selv tidligere lavet en med chorizo, men denne blev mere klassisk.
Havde ikke fået købt cocktailpølser, så kom bacon i i stedet for. Men ud over de manglende pølser, så blev resultatet fint.
Opskriften var bl.a. inspireret af en opskrift på vikingegryde, som jeg fandt her.
Min version:
3-4 portioner
1 pudset mørbrad
½ pakke bacon i skiver (ca. 75 g)
2 mindre løg eller 1 meget stort
2 fed hvidløg
2-3 tsk. røget paprika
2-2½ dl syrnet fløde (9% creme fraiche)
2 tsk. maizena
1-1½ dl mælk eller bouillon
1 spsk. tomatkoncentrat
salt og peber
Skær mørbraden i skiver på 3-4 cm i tykkelsen. Bank dem med håndroden lidt flade, og halver skiverne.
Skær baconen i strimler.
Hak løg og hvidløg fint.
Brun mørbraden i en gryde, evt. af 2 omgange. Tag kødet op og læg det til side. Kom bacon i gryden, lad det stege ganske kort, og tilsæt så løg og hvidløg.
Når løgene er blevet klare, så tilsættes 2 tsk. røget paprika.
Kom ca. 1 dl. væde ved, (vand, mælk eller bouillon) og tilsæt den syrnede fløde, som er rørt med maizenaen (det er for at den ikke skiller så nemt).
Kom kødet tilbage i gryden, og lad retten simre til kødet er færdigt. Smag til med salt, peber, tomatkoncentrat og paprika. Er sovsen blevet for tyk, så tilsættes lidt mere væske.
Server med kogte ris, og fx en salat.
Resten har vi frosset, med lidt cocktailpølser, så er der til et nemt måltid en anden dag.
Hjemmelavede forårsruller
Vi har efterhånden fået mod på at prøve at lave lidt forskelligt, også ting, vi måske ikke havde forestillet os, at vi ville prøve.
Forårsruller er ikke noget vi spiser særlig tit. Tror kun jeg har fået det når jeg har været ude at spise de senere år. Men det smager jo faktisk godt, og vi havde læst lidt om det rundt omkring, og min kæreste havde set det blev lavet i morgentv, og så gik vi ellers i gang med at lede efter rispapir til at gøre forsøget.
Vi fandt en portion på 50 g. i Søstrene Grenes. Så vi slog til. Var så på miniferie i København, hvor turen gik forbi Metro, og der havde de en ordentlig portion, til fornuftig pris, så vi købte nogle flere.
Dem vi købte i Søstrene Grenes var ikke særlig store, så har man ikke prøvet det før, så var de ikke så nemme at arbejde med. De store var (ifølge min kæreste der rullede) meget nemmere at arbejde med.
Fandt lidt inspiration til fyldet hos food4mylife
Opskriften som jeg lavede den:
Rispapir
2 gulerødder
1½ peberfrugt
1 stort løg
1 fed hvidløg
1 skål salat
salt og peber
450 g hakket oksekød
2 tsk garam masala krydderi
lidt soja
Olie
Start med at snitte rense grøntsagerne. Herefter skæres de i forholdsvis små stykker.
Grøntsagerne lynsteges på en pande i olivenolie. Kommes op på en tallerken.
Kødet steges på en pande, med garam masala krydderi og sojasovsen. Tages fra varmen, og lægges på en tallerken (hvis der er meget væde i kødet, skal det stege/koge væk).
Fugt et viskestykke.
Kom kogende vand op i en tallerken eller et fad der er større end rispapiret. Dyp et stykke rispapir i vandet, læg det på det fugtige viskestykke, og kom fyld på mellem midten og toppen. Fold toppen ned over fyldet. Fold siderne ind, og rul derefter fra toppen mod bunden. (Hvis man lægger et nyt stykke rispapir i vandet, mens man folder en rulle, så går det lidt hurtigere)
Kom olie på en pande (så bunden er dækket). Steg forårsrullerne på panden på alle sider til de er brune og sprøde. Læg dem på en tallerken med køkkenrulle, så det overskydende fedt suges op.
Server med soja og/eller chilisauce.
Helt sikkert en ret vi skal prøve igen. Næste gang bliver nok med et andet fyld, fx hele stykker kød, der skæres i mindre stykker.
PS: inden jeg fik udgivet dette udlæg har vi prøvet det igen med forskelligt fyld. Senest et fyld som fungerede rigtig godt:
1 kyllingbrystfilet eller 250 g inderfilet
2-3 gulerødder
1-2 løg
1 tallerken med blandet grov salat (inkl. gulerødder og hvidkål) - Det meste af en færdig pose grov salat
2 tsk rød karrypasta (og ca. 1 spsk mælk eller fløde til at røre det ud i)
salt og peber
12-16 stykker rispapir
Steg kyllingen, og hak den i mindre stykker med en paletkniv eller grydeske. Tag den af varmen.
Kom løg og gulerødder - der er skåret i små strimler - på panden og steg ganske kort. Tilsæt den grove salat (kunne også være ren hvidkål, kinakål, spidskål eller andre rester). Steg indtil den begynder at falde sammen. Tilsæt den udrørte karrypasta, rør godt, og smag til med salt og peber.
Nedenfor er der taget billeder af hvordan man laver rullerne.
Forårsruller er ikke noget vi spiser særlig tit. Tror kun jeg har fået det når jeg har været ude at spise de senere år. Men det smager jo faktisk godt, og vi havde læst lidt om det rundt omkring, og min kæreste havde set det blev lavet i morgentv, og så gik vi ellers i gang med at lede efter rispapir til at gøre forsøget.
Vi fandt en portion på 50 g. i Søstrene Grenes. Så vi slog til. Var så på miniferie i København, hvor turen gik forbi Metro, og der havde de en ordentlig portion, til fornuftig pris, så vi købte nogle flere.
Dem vi købte i Søstrene Grenes var ikke særlig store, så har man ikke prøvet det før, så var de ikke så nemme at arbejde med. De store var (ifølge min kæreste der rullede) meget nemmere at arbejde med.
Fandt lidt inspiration til fyldet hos food4mylife
Opskriften som jeg lavede den:
Rispapir
2 gulerødder
1½ peberfrugt
1 stort løg
1 fed hvidløg
1 skål salat
salt og peber
450 g hakket oksekød
2 tsk garam masala krydderi
lidt soja
Olie
Start med at snitte rense grøntsagerne. Herefter skæres de i forholdsvis små stykker.
Grøntsagerne lynsteges på en pande i olivenolie. Kommes op på en tallerken.
Kødet steges på en pande, med garam masala krydderi og sojasovsen. Tages fra varmen, og lægges på en tallerken (hvis der er meget væde i kødet, skal det stege/koge væk).
Fugt et viskestykke.
Kom kogende vand op i en tallerken eller et fad der er større end rispapiret. Dyp et stykke rispapir i vandet, læg det på det fugtige viskestykke, og kom fyld på mellem midten og toppen. Fold toppen ned over fyldet. Fold siderne ind, og rul derefter fra toppen mod bunden. (Hvis man lægger et nyt stykke rispapir i vandet, mens man folder en rulle, så går det lidt hurtigere)
Kom olie på en pande (så bunden er dækket). Steg forårsrullerne på panden på alle sider til de er brune og sprøde. Læg dem på en tallerken med køkkenrulle, så det overskydende fedt suges op.
Server med soja og/eller chilisauce.
Helt sikkert en ret vi skal prøve igen. Næste gang bliver nok med et andet fyld, fx hele stykker kød, der skæres i mindre stykker.
PS: inden jeg fik udgivet dette udlæg har vi prøvet det igen med forskelligt fyld. Senest et fyld som fungerede rigtig godt:
1 kyllingbrystfilet eller 250 g inderfilet
2-3 gulerødder
1-2 løg
1 tallerken med blandet grov salat (inkl. gulerødder og hvidkål) - Det meste af en færdig pose grov salat
2 tsk rød karrypasta (og ca. 1 spsk mælk eller fløde til at røre det ud i)
salt og peber
12-16 stykker rispapir
Steg kyllingen, og hak den i mindre stykker med en paletkniv eller grydeske. Tag den af varmen.
Kom løg og gulerødder - der er skåret i små strimler - på panden og steg ganske kort. Tilsæt den grove salat (kunne også være ren hvidkål, kinakål, spidskål eller andre rester). Steg indtil den begynder at falde sammen. Tilsæt den udrørte karrypasta, rør godt, og smag til med salt og peber.
Nedenfor er der taget billeder af hvordan man laver rullerne.
Etiketter:
aftensmad,
fastfood,
hakket oksekød,
kylling
søndag den 4. november 2012
Jordskokkesuppe med bacon
Til en sommerfest med arbejdet fik vi en dejlig jordskokkesuppe, så det skulle vi helt sikkert prøve at lave selv.
Har fundet et par opskrifter, som jeg kombinerer lidt. Søg fx på jordskokkesuppe og Meyer, så kommer der link til en video med Meyer. Claus Meyer laver sin på kun jordskokker, mens jeg vælger at bruge kartofler også. (som inspireret af opskrift hos Hanne K's verden) Min er lidt en kombination af de to.
Opskrift (2 skåle suppe)
300 g. jordskok
250 g. kartofler
1-2 små fed hvidløg
1 stort eller 2 mindre løg
2 spsk olivenolie
2-3 spsk. æblevineddike
5 dl. vand
1 bouillonterning (høns)
1-1½ dl fløde (jeg brugte creme fine, for det var det jeg havde)
salt og peber
ca. 1 tsk. tørret timian.
Skræl kartofler og jordskokker. Skær i små tern
Hak hvidløg og løg forholdsvist fint.
Steg kartofler, jordskokker, løg og hvidløg i olien. Det skal ikke blive brunt, men blot gyldent.
Tilsæt æblevineddike (eller fx. hvidvin eller citronsaft) for at få lidt syre i retten. Det koger helt ind/fordamper, krydr allerede nu, med lidt salt og peber. Tilsæt timian, og bouillon. Lad retten småkoge indtil kartofler og jordskokker er møre. (afhængigt af størrelsen og hvor længe der blev svitset - op til 20 min)
Tilsæt fløde og blend forsigtigt suppen i en blender der kan tåle varme ting, eller med en stavblender - pas på det kan sprøjte ret så meget, så pas på ikke at brænde dig.
Skær en pakke bacon ud i strimler, til de er sprøde. Læg dem på fedtsugende papir.
Kom suppen tilbage på varmen, og smag til med salt, peber og æblevineddike. Er suppen for tyktflydende, så kan den gøres mere lind med ekstra fløde.
Hæld op i en skål, kom baconen på toppen og server :-)
Helt klart en opskrift der skal gemmes. (Næste gang skal vi prøve med fløde i)
Har fundet et par opskrifter, som jeg kombinerer lidt. Søg fx på jordskokkesuppe og Meyer, så kommer der link til en video med Meyer. Claus Meyer laver sin på kun jordskokker, mens jeg vælger at bruge kartofler også. (som inspireret af opskrift hos Hanne K's verden) Min er lidt en kombination af de to.
Opskrift (2 skåle suppe)
300 g. jordskok
250 g. kartofler
1-2 små fed hvidløg
1 stort eller 2 mindre løg
2 spsk olivenolie
2-3 spsk. æblevineddike
5 dl. vand
1 bouillonterning (høns)
1-1½ dl fløde (jeg brugte creme fine, for det var det jeg havde)
salt og peber
ca. 1 tsk. tørret timian.
Skræl kartofler og jordskokker. Skær i små tern
Hak hvidløg og løg forholdsvist fint.
Steg kartofler, jordskokker, løg og hvidløg i olien. Det skal ikke blive brunt, men blot gyldent.
Tilsæt æblevineddike (eller fx. hvidvin eller citronsaft) for at få lidt syre i retten. Det koger helt ind/fordamper, krydr allerede nu, med lidt salt og peber. Tilsæt timian, og bouillon. Lad retten småkoge indtil kartofler og jordskokker er møre. (afhængigt af størrelsen og hvor længe der blev svitset - op til 20 min)
Tilsæt fløde og blend forsigtigt suppen i en blender der kan tåle varme ting, eller med en stavblender - pas på det kan sprøjte ret så meget, så pas på ikke at brænde dig.
Skær en pakke bacon ud i strimler, til de er sprøde. Læg dem på fedtsugende papir.
Kom suppen tilbage på varmen, og smag til med salt, peber og æblevineddike. Er suppen for tyktflydende, så kan den gøres mere lind med ekstra fløde.
Hæld op i en skål, kom baconen på toppen og server :-)
Helt klart en opskrift der skal gemmes. (Næste gang skal vi prøve med fløde i)
Abonner på:
Opslag (Atom)