Jeg har lært at elske humus, da jeg på et tidligere tidspunkt i mit liv, kom hos en familie, der havde en passion fra middelhavet og hvor faren i huset, kom fra middelhavsområdet/mellemøsten.
Til maden om fredagen var der ofte humus, og næsten altid brød, ofte som pita.
Siden har jeg selv prøvet at lave humus en del gange, og jeg synes efterhånden den er ret velsmagende.
Opskriften er lidt på slum, da jeg ikke står og måler alle tingene når jeg smager til.
1 dåse/papbrik udblødte kikærter (gem væden i en kop, er fint at bruge til at opnå den rette konsistens)
2-3 tsk tahini (det er en meget tyk sesampasta, den ligner næsten noget peanutbutter)
1 fed hvidløg (nogle ville nok bruge mere)
saft fra ½-1 citron - eller 1-2 spsk fra flaske
2 spsk olivenolie
1-2 spsk. væde fra kikærterne
1 knsp. spidskommen - måske mere efter smag, men start med lidt, og tilsæt så mere, du kan ikke fjerne det igen
1 knsp. koriander (stødt) evt. lidt mere
½-1 tsk paprika (ikke for kraftig - tilsæt hellere lidt mindre først og smag på det)
Kom kikærterne i en blender, smoothieblender eller foodprocessor (i foodprocessoren kan det blive lidt grovere i konsistensen)
Tilsæt et par tsk. tahini, samt 1 fed hvidløg - helst knust. Olivenolie og 1 spsk citronsaft tilsættes. Tænd blenderen, og kør det lidt. Hvis massen er for tør, så tilsæt lidt vand fra kikærterne. Når det er ved at være en jævn konsistens, så smag på det og tilsæt væde - enten citronsaft, vand fra kikærterne eller olivenolie, efter hvad du synes der mangler af smag.
Når massen er fin (ikke grynet) men ikke for tør, så smages forsigtigt til med krydderierne. Tilsæt lidt af gangen. (Nogle vil tilsætte salt og peber, men det synes jeg ikke er nødvendigt)
Når den er smagt til, så kommes massen over i en flad skål, eller på en tallerken, sættes i køleskabet, med film over.
Inden servering, så dryppes med olivenolie, og drysses med paprika.
Hvis man skal spise det som de gør sydpå, så brækker man et stykke brød af, og dypper i fadet. (Det er så vigtigt, at man kun brækker brødet af, og ikke har bidt i det man dypper med).
søndag den 8. juli 2012
Grove madpandekager
Så blev det tid til, at jeg selv skulle prøve at lave nogle grove tortillas til mit marinerede oksekød.
Der findes ligesom to typer på nettet. Dem, der laves af en decideret dej, som hæver og rulles ud, og steges i ovnen eller på en pande. Dem havde jeg ikke lige mod på at gå i gang med i dag. Så er der typen, der laves som almindelige pandekager. Fandt et par opskrifter, som var ret tæt på at være ens, når man kigger overordnet på dem.
Den ene er fundet hos Coco & co og den anden hos Newyorkerbyheart, jeg prøvede med en blanding lidt midt i mellem, og så med noget for groft mel.
Min opskrift som gav to store pandekager er følgende:
1 æg
ca. ½ dl. hvedemel
50 g. fuldkornshvedemel (næste gang bliver det nok sigtemel eller grahamsmel - var lidt for groft)
1 tsk. olie
1½ dl. vand
1 lille nip salt
1 spsk klippet purløg
Jeg blandede ingredienserne, og lod det stå og trække. Efter ½ times tid, var det helt skilt med et tyndt lag øverst og melet nederst. Rørte godt igennem og kom på en tør sliplet pande med en opøser.
Steg på begge sider, til dejen er gennembagt.
Mit fyld var marineret oksekød, tzatziki og salat.
Oksekødet var marineret i en lage i stil med den jeg tidligere har brugt, dog med lidt ændringer:
1½ spsk. æblecidereddike
1 spsk. soya
1 spsk. mild paprika
1 spsk. stærk paprika
1 tsk. sambal oelek (stærk)
2 kviste løvstikke
1 kvist rosmarin
½-1 tsk. løgpulver
1 - 2 knsp. ingefær pulver
Ned i en pose sammen med kødet. Når det har marineret min. i et par timer, men meget gerne længere, så steges det kort på en pande. Pas på det ikke får for længe, så det bliver hårdt og sejt.
Smagen i kødet var rigtig god. Men den første af mine pandekager var meget skrøbelig og gik fra hinanden meget nemt. Nummer to fungerede fint, og den smagte fint. Med justering af melet, så tror jeg det bliver en rigtig fin opskrift.
Der findes ligesom to typer på nettet. Dem, der laves af en decideret dej, som hæver og rulles ud, og steges i ovnen eller på en pande. Dem havde jeg ikke lige mod på at gå i gang med i dag. Så er der typen, der laves som almindelige pandekager. Fandt et par opskrifter, som var ret tæt på at være ens, når man kigger overordnet på dem.
Den ene er fundet hos Coco & co og den anden hos Newyorkerbyheart, jeg prøvede med en blanding lidt midt i mellem, og så med noget for groft mel.
Min opskrift som gav to store pandekager er følgende:
1 æg
ca. ½ dl. hvedemel
50 g. fuldkornshvedemel (næste gang bliver det nok sigtemel eller grahamsmel - var lidt for groft)
1 tsk. olie
1½ dl. vand
1 lille nip salt
1 spsk klippet purløg
Jeg blandede ingredienserne, og lod det stå og trække. Efter ½ times tid, var det helt skilt med et tyndt lag øverst og melet nederst. Rørte godt igennem og kom på en tør sliplet pande med en opøser.
Steg på begge sider, til dejen er gennembagt.
Mit fyld var marineret oksekød, tzatziki og salat.
Oksekødet var marineret i en lage i stil med den jeg tidligere har brugt, dog med lidt ændringer:
1½ spsk. æblecidereddike
1 spsk. soya
1 spsk. mild paprika
1 spsk. stærk paprika
1 tsk. sambal oelek (stærk)
2 kviste løvstikke
1 kvist rosmarin
½-1 tsk. løgpulver
1 - 2 knsp. ingefær pulver
Ned i en pose sammen med kødet. Når det har marineret min. i et par timer, men meget gerne længere, så steges det kort på en pande. Pas på det ikke får for længe, så det bliver hårdt og sejt.
Smagen i kødet var rigtig god. Men den første af mine pandekager var meget skrøbelig og gik fra hinanden meget nemt. Nummer to fungerede fint, og den smagte fint. Med justering af melet, så tror jeg det bliver en rigtig fin opskrift.
Grill ideer. Grillspyd
Det har været nogle dejlige varme dage, så vi har grillet rigtig meget. Man har ikke rigtig lyst til at stå og koge i et køkken indenfor når det er så varmt. Men på den anden side bliver det nemt det samme og det samme man griller igen og igen. Hvem kender ikke klassikeren pølser og brød, pølser og kartoffelsalat. Kød og kartoffelsalat, kød og salat osv. Grøntsager kan være nemme at glemme. Men der er mange muligheder.
Vi har lavet lidt forskellige ting. En af delene var grillspyd - de kan laves på mange måder her er en "opskrift"
2-4 personer afhængigt af kødglæden.
2 små lækre pølser velegnet til grill
2 koteletter (eller endnu bedre mørbrad)
løg i halve både
peberfrugt
4 spyd
Skær peberfrugten i passende tern. Løget i både, der halveres på den midten. Pølserne skæres ud til 4 stykker hver. Kødet skæres i tern. (Spaush og tomat kan sagtens kommes på også, tomat bliver bare meget skrøbelig)
Kom tingene skiftevis på spyddene, så der er fire ensartede spyd. Pensl med olie og drys med grillkrydderi og kom på grillen over indirekte varme. Vend et par gange.
Server fx. med salat og hjemmelavet creme fraiche dressing.
Vi har lavet lidt forskellige ting. En af delene var grillspyd - de kan laves på mange måder her er en "opskrift"
2-4 personer afhængigt af kødglæden.
2 små lækre pølser velegnet til grill
2 koteletter (eller endnu bedre mørbrad)
løg i halve både
peberfrugt
4 spyd
Skær peberfrugten i passende tern. Løget i både, der halveres på den midten. Pølserne skæres ud til 4 stykker hver. Kødet skæres i tern. (Spaush og tomat kan sagtens kommes på også, tomat bliver bare meget skrøbelig)
Kom tingene skiftevis på spyddene, så der er fire ensartede spyd. Pensl med olie og drys med grillkrydderi og kom på grillen over indirekte varme. Vend et par gange.
Server fx. med salat og hjemmelavet creme fraiche dressing.
tirsdag den 12. juni 2012
Flirtende kyllingedeller
Opskriften kan jeg på ingen måde tage æren for. Den stammer faktisk fra et fremstød for svinekød, som slagterierne lavede på et tidspunkt. Jeg tror dog aldrig, jeg har lavet dem med svinekød, men jeg synes de er rigtig gode med kylling.
2 personer
200 g. hakket kyllingekød (maks 6%)
4 spsk. rasp (skulle være couscous, men havde ikke lige noget på lager)
½-3/4 tsk salt
1/4-1/2 tsk peber
1 lille løg
1 lille æg
1 knsp tørret chili
1 tsk spidskommen
1 fed hvidløg
frisk persille
(15 g feta - ca. 5 tern) - det er fra den oprindelige opskrift. Havde det ikke I denne gang)
2 personer
200 g. hakket kyllingekød (maks 6%)
4 spsk. rasp (skulle være couscous, men havde ikke lige noget på lager)
½-3/4 tsk salt
1/4-1/2 tsk peber
1 lille løg
1 lille æg
1 knsp tørret chili
1 tsk spidskommen
1 fed hvidløg
frisk persille
(15 g feta - ca. 5 tern) - det er fra den oprindelige opskrift. Havde det ikke I denne gang)
Kom rasp eller couscous i 3/4 dl kogende vand og lad det stå i ca 5 minutter.
Rør kødet med salt, peber, finthakket løg og hvidløg (hak det fx i en minihakker), æg, chili og spidskommen. Vend 1-2 spsk. hakket persille,(feta) og rasp i farsen. Rør godt.
Hvis der er tid, så lad farsen hvile. De fleste frikadellefars' har godt af at hvile lidt inden brug.
Form frikadellerne i den ønskede størrelse. (Hvis man gør sine håndflader fugtige, så er de nemme at forme, med en glat overflade).
Brun på en pande i margarine, og steg færdig ved lidt lavere varme.
Server med brød og grøntsager - fx. en agurke-tomat salat. Eller server med nye danske kartofler.
Lakseruller
Lakseruller findes i mange udgaver. Denne er rigtig enkel, men jeg synes den smager rigtig godt.
Første gang jeg fik den, var det min bror der serverede den. Siden har jeg lavet den selv flere gange. De seneste gange har jeg tilføjet purløg. Idag med purløg og forårsløg og så et forsøg med at tilføje lidt husblas til fyldet. Da jeg ikke bruger 38% creme fraiche men 6 % eller 9 % - det kan fungere uden husblas, men især hvis man lige kommer rullen i fryseren inden man skal skære skiverne.
Dagens version af lakseruller:
150 g røget laks i skiver
150 g røget laks i skiver eller som lakserester (røget ørredfileter kan også bruges)
1 forårsløg
en håndfuld purløg
1 dl creme fraiche (9%)
1 blad husblas
salt og peber
Kom lakserester, purløg og forårsløg i en minihakker og blend kort. Tilsæt creme fraiche. Smag til med salt og peber. Tilsæt lidt husblas - der er smeltet i det vand der hænger ved.
Læg et stykke plastfolie ud på et bord. Bred lakseskiverne ud, så de danner en firkant.
Kom fyldet på.
Rul forsigtigt sammen, ved hjælp af folien. Stram til i enderne. Læg på køl.
Fyldet er nemmest at skære, hvis det får lov at hvile natten over. En time er lige i underkanten, som man kan se på mine skiver. Dagen efter var rullen meget mere fast og nem at skære.
Første gang jeg fik den, var det min bror der serverede den. Siden har jeg lavet den selv flere gange. De seneste gange har jeg tilføjet purløg. Idag med purløg og forårsløg og så et forsøg med at tilføje lidt husblas til fyldet. Da jeg ikke bruger 38% creme fraiche men 6 % eller 9 % - det kan fungere uden husblas, men især hvis man lige kommer rullen i fryseren inden man skal skære skiverne.
Dagens version af lakseruller:
150 g røget laks i skiver
150 g røget laks i skiver eller som lakserester (røget ørredfileter kan også bruges)
1 forårsløg
en håndfuld purløg
1 dl creme fraiche (9%)
1 blad husblas
salt og peber
Kom lakserester, purløg og forårsløg i en minihakker og blend kort. Tilsæt creme fraiche. Smag til med salt og peber. Tilsæt lidt husblas - der er smeltet i det vand der hænger ved.
Læg et stykke plastfolie ud på et bord. Bred lakseskiverne ud, så de danner en firkant.
Kom fyldet på.
Rul forsigtigt sammen, ved hjælp af folien. Stram til i enderne. Læg på køl.
Fyldet er nemmest at skære, hvis det får lov at hvile natten over. En time er lige i underkanten, som man kan se på mine skiver. Dagen efter var rullen meget mere fast og nem at skære.
onsdag den 30. maj 2012
Grill ideer - Hakkebøffer med bacon, halve løg og stegt squash.
Endnu en varm dag, alt for varm til køkkenet.
Havde været forudseende og købt noget kød, som jeg formede, kom bacon om, og frøs ned formet. Det gjorde det rigtig nemt i dag. Op med kødet og lad det tø op, væk fra fluerne. Når det er tøet, så pensl med krydrolie eller olie og drys med krydderi.
Min kæreste kan godt lide "bagte kartofler" fra grillen, så det fik han til, da vi kun havde en rest kartoffelsalat. De er nemme at lave, men skal jo have lidt længe. Vask kartoflen, læg på sølvpapir, kom en smule olie over så det ikke hænger fast, fold sammen, og kom på grillen. Hvis det er over indirekte varme, så regn med tiden de skal have i ovnen.
Da kartoflerne havde været på et stykke tid, kom jeg løget der var halveret på. Det må gerne få længere end det jeg lavede her, så bliver det sødere og mildere. Vend det undervejs.
Pensl bøfferne med olie og krydr med salg og peber.
Squashen skar jeg et stykke af. Skar det i skiver på langs. Pensl med hvidløgsolie og lad ligge og trække helst min. 15 min. Kom på grillen, vend når der er gået nogle minutter og grill færdig på den anden side.
Et dejligt måltid.
Havde været forudseende og købt noget kød, som jeg formede, kom bacon om, og frøs ned formet. Det gjorde det rigtig nemt i dag. Op med kødet og lad det tø op, væk fra fluerne. Når det er tøet, så pensl med krydrolie eller olie og drys med krydderi.
Min kæreste kan godt lide "bagte kartofler" fra grillen, så det fik han til, da vi kun havde en rest kartoffelsalat. De er nemme at lave, men skal jo have lidt længe. Vask kartoflen, læg på sølvpapir, kom en smule olie over så det ikke hænger fast, fold sammen, og kom på grillen. Hvis det er over indirekte varme, så regn med tiden de skal have i ovnen.
Da kartoflerne havde været på et stykke tid, kom jeg løget der var halveret på. Det må gerne få længere end det jeg lavede her, så bliver det sødere og mildere. Vend det undervejs.
Pensl bøfferne med olie og krydr med salg og peber.
Squashen skar jeg et stykke af. Skar det i skiver på langs. Pensl med hvidløgsolie og lad ligge og trække helst min. 15 min. Kom på grillen, vend når der er gået nogle minutter og grill færdig på den anden side.
Et dejligt måltid.
Løgtærte med bacon og grovbund
Så var min kæreste igang med at fylde fryseren med bagværk, så kunne vi jo lige så godt udnytte at ovnen var tændt og lave en tærte.
Valget faldt på en løg og bacontærte med timian og en grov bund.
Bunden fandt jeg hos foodfan.dk.
Vores udgave:
30 g. margarine
1 tsk. salt
80 g rugmel og 120 g hvedemel.
koldt vand til det hænger sammen - kom lidt mere i end til det hænger sammen ellers er dejen meget hård/tør at arbejde med.
Bland tingene sammen og stil koldt i 30 min. Rul ud og kom i en tærtebund. Prik med en gaffel og forbag i ca. 15 min.
Grund elementerne til fyldet havde jeg, men kiggede alligevel lidt rundt. Her er en af de sider jeg blev inspireret af:Loui og Bearnaisen, men tilsatte noget surt i stedet for noget sødt.
Fyldet:
4 store løg i skiver/halve skiver
200 g. bacon i tern
1 tsk frisk timian
lidt æblecidereddike
salt og peber
Æggemassen:
3 æg
3 dl. cheasyfraiche
200 g. ost (jeg rev en blanding af emmentaler og mozzarella.)
Salt og peber
Steg baconen sprød på en pande og tag det af. Hvis der er meget fedtstof tilbage på panden, så fjern en del af det. Er det en mager bacon, så tilsæt lidt mere fedtstof. Steg løgene ved svag varme i 20-30 min. Krydr med salt, peber, timian og lidt æblecidereddike (kun en smule)
Bland æg og cheasyfraiche. Kom 2/3 af osten, løg og bacon i massen og bland. Kom i den forbagte tærteform og drys den resterende del ost over. Kom i varm ovn ved 175 grader i ca. 25-30 min.
Rigtig god smag.
Valget faldt på en løg og bacontærte med timian og en grov bund.
Bunden fandt jeg hos foodfan.dk.
Vores udgave:
30 g. margarine
1 tsk. salt
80 g rugmel og 120 g hvedemel.
koldt vand til det hænger sammen - kom lidt mere i end til det hænger sammen ellers er dejen meget hård/tør at arbejde med.
Bland tingene sammen og stil koldt i 30 min. Rul ud og kom i en tærtebund. Prik med en gaffel og forbag i ca. 15 min.
Grund elementerne til fyldet havde jeg, men kiggede alligevel lidt rundt. Her er en af de sider jeg blev inspireret af:Loui og Bearnaisen, men tilsatte noget surt i stedet for noget sødt.
Fyldet:
4 store løg i skiver/halve skiver
200 g. bacon i tern
1 tsk frisk timian
lidt æblecidereddike
salt og peber
Æggemassen:
3 æg
3 dl. cheasyfraiche
200 g. ost (jeg rev en blanding af emmentaler og mozzarella.)
Salt og peber
Steg baconen sprød på en pande og tag det af. Hvis der er meget fedtstof tilbage på panden, så fjern en del af det. Er det en mager bacon, så tilsæt lidt mere fedtstof. Steg løgene ved svag varme i 20-30 min. Krydr med salt, peber, timian og lidt æblecidereddike (kun en smule)
Bland æg og cheasyfraiche. Kom 2/3 af osten, løg og bacon i massen og bland. Kom i den forbagte tærteform og drys den resterende del ost over. Kom i varm ovn ved 175 grader i ca. 25-30 min.
Abonner på:
Opslag (Atom)