søndag den 4. november 2012

Jordskokkesuppe med bacon

Til en sommerfest med arbejdet fik vi en dejlig jordskokkesuppe, så det skulle vi helt sikkert prøve at lave selv.

Har fundet et par opskrifter, som jeg kombinerer lidt. Søg fx på jordskokkesuppe og Meyer, så kommer der link til en video med Meyer. Claus Meyer laver sin på kun jordskokker, mens jeg vælger at bruge kartofler også. (som inspireret af opskrift hos Hanne K's verden) Min er lidt en kombination af de to.

Opskrift (2 skåle suppe)
300 g. jordskok
250 g. kartofler
1-2 små fed hvidløg
1 stort eller 2 mindre løg
2 spsk olivenolie
2-3 spsk. æblevineddike
5 dl. vand
1 bouillonterning (høns)
1-1½ dl fløde (jeg brugte creme fine, for det var det jeg havde)
salt og peber
ca. 1 tsk. tørret timian.

Skræl kartofler og jordskokker. Skær i små tern

Hak hvidløg og løg forholdsvist fint.

Steg kartofler, jordskokker, løg og hvidløg i olien. Det skal ikke blive brunt, men blot gyldent.

Tilsæt æblevineddike (eller fx. hvidvin eller citronsaft) for at få lidt syre i retten. Det koger helt ind/fordamper, krydr allerede nu, med lidt salt og peber. Tilsæt timian, og bouillon. Lad retten småkoge indtil kartofler og jordskokker er møre. (afhængigt af størrelsen og hvor længe der blev svitset - op til 20 min)

Tilsæt fløde og blend forsigtigt suppen i en blender der kan tåle varme ting, eller med en stavblender - pas på det kan sprøjte ret så meget, så pas på ikke at brænde dig.

Skær en pakke bacon ud i strimler, til de er sprøde. Læg dem på fedtsugende papir.

Kom suppen tilbage på varmen, og smag til med salt, peber og æblevineddike. Er suppen for tyktflydende, så kan den gøres mere lind med ekstra fløde.

Hæld op i en skål, kom baconen på toppen og server :-)


Helt klart en opskrift der skal gemmes. (Næste gang skal vi prøve med fløde i)

søndag den 30. september 2012

Oksetykkam i rømertopf med øl

Vi faldt en dag over et godt tilbud på oksetykkam, så vi købte en pæn mængde. Noget blev skåret ud til oksesteg/grydesteg. En del blev skåret i tern store og mindre, og så hakkede vi 2,6 kg til lækkert hakket kød, som blev frosset i portioner der lige passer til at tage op til os to.

Nå, men vi har jo så nogle stykker skåret ud som stege. Så nu var det weekend, og der skulle laves en.

Tjekkede opskrifter du, efter at have fundet links på google, da jeg gerne ville prøve at lave det i min rømertopf. Den har vi ikke haft så længe, så det er begrænset hvor meget vi har prøvet at lave i den.

Opskriften jeg fandt spændende var fra http://www.vildmedmad.dk

Dog havde vi ikke nogen decideret hvidtøl i huset, men vi havde nogle dunkle/mørke øl.

Opskriften:
1-1½ kg oksetykkam
½ kg gulerødder
3-4 laurbærblade (jeg havde nogle købt på Madeira som jeg valgte at bruge)
1 tsk tørret oregano
salt og peber
5 dl vand, og en bouillonterning, oksekød
3 dl mørk/dunkel øl
2 løg
2 fed hvidløg
margarine, olie eller smør til bruning af kødet

Rens løgene og skær dem i både. Skær hvidløg i mindre stykker fx. tynde skiver/halve skiver. Skræl gulerødderne og skær dem i passende stykker.

Brun oksestegen på alle sider i fedtstoffet. Krydr med salt og peber.

Kom kød og grøntsager i en rømertopf (husk at væde den efter anvisningen inden brug). Tilsæt laurbærblade, oregano, øl, vand og bouillonterning.



Læg låg på og sæt i en kold ovn, på nederste rille ved 160 grader i 3½-4½ time. (Vend evt. stegen halvvejs) Jeg prikkede til kødet for at mærke om det var kommet over det stadie hvor det er lidt hårdt, når det giver efter så er det færdigt.

Sigt skyen over i en gryde. Jævn med maizena og mælk, eller madlavningsfløde. Smag til med salt og peber.

Server med kartoffelmos eller pasta, og grøntsager (jeg valgte at bruge grøntsagerne, der havde stegt med, de var overraskende lidt udkogte i forhold til tiden de havde fået, og sikke en smag de havde optaget)



En simreret, der skal have lang tid i ovnen, men hvor smagte det godt og forberedelserne tager begrænset tid.

Vi lavede også foccacia til, jeg lægger opskriften ind på et senere tidspunkt.

lørdag den 29. september 2012

Norske kartoffelfladbrød/norske potetlomper

Havde i Samvirke læst en artikel om nordisk brød. I den var en opskrift på Norske Potetlomper. Det er fladbrød stegt på en tør pande, og så er dejen lavet med kartofler som hovedingrediens.

Vi havde en rest kartofler tilbage der var begyndt at blive lidt bløde. Men derfor kunne de godt bruges. Så derfor blev Samvirke fundet frem og brødene lavet.

Googlede lige lidt og fandt også en norsk side, med nogle opskrifter. Jeg havde nemlig læst om en der fik klister ud af dejen, så tjekkede lidt før jeg gik i gang.

Opskriften:
ca. 6 brød.

500 g kogte kartofler uden skræl
½ tsk. salt
1½ dl mel

Kog kartoflerne i usaltet vand. Hæld vandet fra når de er møre, og fjern låget, så kartoflerne tørrer.

Mos kartoflerne med salt, og lad det køle af.


Når massen er kølet af, så æltes melet ind i kartoffelmosen.



Form en pølse af dejen, og del i 6 stykker, der rulles til kugler, og rulles til de er ca. 3-5 mm tykke. Sørg for løbende at tjekke at dejen ikke hænger fast.



Når melet er tilsat til dejen er det smartest at bruge den så hurtigt som muligt, da den ellers nemt bliver lidt for klistret.

Steg fladbrødene på en varm og tør pande til de er lysebrune med mørkere pletter. Kom på en tallerken og dæk med fx. et rent klæde.


Hjemmelavet vanille parfait/vanille is

Nå, så er det på tide at komme igang med nogle opskrifter igen, nu hvor vi er hjemme fra ferie, og hverdagen igen har taget sit indtog.

Vi sad en dag og stenede til et af de her madprogrammer, hvor de besøger hinanden. Denne gang var det dog med kokke, så der var nogle fif at hente.

Den ene lavede en nem nem hindbærparfait, og det så simpelthen så nemt ud, at det måtte vi prøve, dog uden hindbærpuréen.

Frem med æggeblommerne, sukkeret og piskefløden. Tilsæt den smag der ønskes, og i fryseren med det hele. Nemmere kan det jo næsten ikke være.


Opskriften kommer her.

5 æggeblommer (past.)
150 g. sukker
kornene fra en vanillestang.
½ l. piskefløde.

Skrab kornene ud af vanillestangen, og mas det sammen med ca. 1 spsk. sukker, så kornene fordeles.

Kom æggeblommer, sukker og vanille i en skål og pisk det hvidt og rigtig luftigt.


Pisk i en anden skål piskefløden.

Bland de to dele sammen, og kom i fryseegnede forme. Sæt i fryser til det er frossent min. 4-6 timer, afhængigt af hvor stor en form man har kommet det i.


Isen smager godt, er nem at lave, men har en lidt hårdede konsistens end de købeis vi kender. Til servering, vil det helt klart være at foretrække, at man har lavet den i en form, hvor det passer med man skærer i skiver.


Næste projekt må snart være ismaskinen (altså en af dem uden kompressor) :-)

søndag den 23. september 2012

Mørbradgryde med chorizo

Var i Bilka i går, og de havde sat deres ferske mørbrad uden bimørbrad ned, så dagens hovedingrediens var givet. Tænkte lidt på hvordan det skulle laves. Klassikeren er jo mørbradbøf med bløde løg og kartofler, skysovs og evt. noget surt.




Kom i tanke om at jeg havde en chorizo liggende. Gik i gang med at lede efter opskrifter med mørbrad og chorizo. Faldt over et par stykker der så rigtig spændende ud. Valget faldt på denne mørbradgryde med chorizo, tilpasset efter vores smag. Oliven er ikke noget jeg kommer til at bruge i min madlavning :-) Opskriften er fra hjemmesiden magasinetmad.

Opskriften er gengivet som jeg lavede den.

Til 4 personer.
1 mørbrad (ca. 4-500 g)
oliemargarine
salt og peber fra kværn
1 chorizopølse (200 g) min var mild
1 rødløg
1 rød peberfrugt
1 gul peberfrugt
1 spsk hvedemel
1/4 tsk. friskkværnet chili (min chorizo var mild og ikke stærk)
2½ dl. madlavningsfløde 8%
2 dl vand
½ bouillonterning svinekød
1 tsk tørret oregano
1½ dl frosne perleløg

Tilbehør
Kogte ris - vælg den type du bedst kan lidt

Gør alle ingredienserne klar:

Puds mørbraden for fedt og sener - sølvsenen skal fjernes. Skær den i skiver på ca. 1½ cm i tykkelse, og mas dem let med kniven.

Skær chorizoen i skiver på ca. ½-1 cm efter smag. Hak løget ret fint. Skær peberfrugterne i strimler.

Sæt risene over efter anvisningen på pakken. (Afhængigt af hvor længe de skal have, kan de sættes over inden du snitter) Afhænger også af din snittehastighed.

Brun mørbradstykkerne på en pande i margarinen. Tag af varmen, og krydr med salt og peber.



Svits løget på panden i resterne af fedtstoffet, uden at de bliver brune. Tilsæt chorizo og peberfrugt. Lad det stege med et par minutter.



Drys mel over, og rør rundt. Tilsæt fløde, vand, terning og oregano og lad det komme i kog.

Kom mørbraden tilbage i panden og tilsæt perleløgene. Lad det koge ved svag varme under låg i ca. 10 minutter.



Smag til med salg og peber.

Server med ris.



Velbekomme.

onsdag den 22. august 2012

Hjemmelavet tomatsauce til pasta

Nu hvor solen endelig er kommet igen, så er tomaterne i haven ved at blive godt modne.

Har prøvet en type, der er lidt aflang i det, og som skulle være rigtig god til pastasauce.

Menuen i dag stod derfor på pasta med tomatsauce. Pastaen skulle egentlig have været hjemmelavet, men vi havde en bakke frisk grov pasta der snart skulle bruges.

Jeg plukkede 500 g friske og rigtig solmodne tomater, vaskede dem, og skar dem i grove tern. (Stilken skar jeg fra). Jeg fravalgte at flå tomaterne, og nyde hele tomaten i saucen.

Uhmm det smager nu godt med friske og solmodne tomater.

Opskriften var denne:
500 g. groft hakkede friske tomater (meget solmodne)
2 løg
1 pakke bacon (kan udelades, men så skal der bruges noget olie til at stege i)
friske krydderurter jeg brugte oregano, timian og rosmarin (tørrede kan sikkert også anvendes)
salt, peber og chili
½ dl. hvidvin
lidt af vandet fra pastaen

Skær tomaterne i grove tern. Skær baconen i strimler, og løgene i små tern.

Kom baconen på en varm pande, og svits ganske kort, så noget af fedtet er smeltet af, men så bacon ikke er sprød med stadig blød. Tilsæt løg, og lad det svitse 1-2 min, mens der røres i det. Når løgene er blevet klare, så tilsættes krydderurter fx. rosmarin, timian og oregano.


Tomaterne tilsættes, og retten skal nu simre i min. 5-10 minutter. Man kan med fordel presse lidt ned på tomaterne, når man rører i dem, så bliver det mere sauceagtigt. Tilsæt lidt hvidvin, for at runde smagen lidt af. Lad simre med i min. 5 minutter, men gerne mere. Krydr med salt, peber og chili. Hvis konsistensen er blev lidt for tør, fordi det har simret længe, så tilsæt lidt af kogevandet fra pastaen.

  
Server med pasta, og evt. ekstra kød




tirsdag den 21. august 2012

Koteletter i paprikasauce

Hvor denne opskrift stammer fra kan jeg ikke huske, jeg har haft den på en håndskrevet seddel.

Til 4 personer:
4-6 fadkoteletter
20 g margarine
1 tsk salt
1/4 tsk peber

Sauce:
1 ml. stort løg (evt. rødløg)
4 tynde skiver bacon (skal det være magert, så vælg kalkunbacon)
1-2 dl. vand
½-1 bouillonterning
1 lille dåse tomatkoncentrat (70g)
3 tsk paprika (her brugte jeg edelsüss)
½-1 dl 9 % fløde (Da jeg brugte kaffefløde og ikke madlavningsfløde, tilsatte jeg lidt maizena)
Evt. lidt ekstra vand eller mælk

Koteletterne brunes på panden og lægges taglagt i et ildfast fad. Krydr med salt og peber.

Pil løget og skær det i tern. Klip bacon i strimler.

Svits først baconen, og tilsæt derefter løget, så behøves ikke ekstra fedtstof. (Er baconen fed, så kan lidt af fedtstoffet kasseres, inden løget kommes på).


Tilsæt vand, tomatpuré, bouillonterningt og fløde 9%. Lad sovsen koge igennem, smag til med salt, peber og paprika.

Hæld sovsen over koteletterne. Dæk fadet med staniol og stil midt i ovnen ved 200 g i 15-20 min.


Server fx. som her med ris og "råkostsalat".






lkjfldkjlfajkk