lørdag den 11. september 2021

Low carb morgenmad

Siden jeg i juni i år fik konstateret diabetes har jeg prøvet at finde mig til rette i et liv hvor jeg har skåret ned på kulhydrat. Så min mad nu er overordnet uden ris, pasta, kartofler og alm. brød. Laver stadig pasta osv da min datter kun er 5. 

Morgenmaden i dag hvor resten af familien spiste lækre boller af køleskabsdej, der måtte jeg tænke i en hurtig løsning. Kål er rigtig godt, men ikke noget jeg har dyrket voldsomt i mit køkken tidligere. 

Men jeg prøver og skal nok ende med at blive rigtig glad for en del kål. Endnu primært tilberedt, men tænker det er tilvænning. 

Morgenmaden. 

Spidskål skåret i fine strimler. Stegt i olie på panden, og lidt hvidløgsolie for smag - skal helt sikkert i gang med at have smagsolier klar. 

Til kålen der faldt meget sammen 😀 en hurtig omelet/røræg med skinke og ost. 

Kom skinkestrimler på panden. Kom ost over og hæld sammenpisket æg over. Jeg brugte 2 æg, en lille håndfuld skinke og lidt mindre ost. 

Hurtig og kulhydratfattig morgenmad. 



søndag den 7. marts 2021

Fudge af kun 2 ingredienser



Min kære mand havde set en opskrift på snydefudge, og da vi havde en del overtræksknapper, som jo skal bruges til noget - så tænkte jeg at det måtte prøves. 

Meget nemt, og egentlig et okay resultat. 

Ingredienser:
5,9-6 dl. overtræksknapper (jeg har lavet både af hvid, lys og mørk)
1 ds kondenseret mælk (lige under 400 gram)

Kom knapperne (eller endnu bedre chokoladen) i en skål der kan gå i mikroovnen. Sæt i mikroovnen og giv 30 sekunder af gangen indtil chokoladen er smeltet (vigtigt ikke at give for lang tid, derfor det "korte" interval). Når chokoladen er smeltet, så blandes med den kondenserede mælk. 

Når det er blankt og ensartet kommes det i en form på 20*20 cm. 

Jeg kom bagepapir i, og kom en smule olie på papiret. Kom olie på fingrene og glattede fudgen lidt ud. 

Sæt i køleskab til det har sat sig. Skær i mundrette stykker og server. 




lørdag den 16. januar 2021

Sprøde flæskesvær - actifry

Der blev indkøbt et par store svinekamme med svær her omkring nytår. 

De blev skåret ud til primært koteletter, så havde fedt og svær til overs. 

Skulle bruge fedtet til leverpostej, men sværen gemte jeg til flæskesvær.

Glemte at veje inden jeg kogte, men vil tro der var 300-400 g inden det blev kogt. Efter kogning i saltvand, lavede jeg dem i actifry. Nemt og de blev fine. 

Opskrift

300-400 g svær uden ret meget fedt under

2-3 tak salt måske mere

1 spsk eddike



Start med at koge sværene (adskilt i enkelte svær) i ca 15 min i letsaltet vand  

Lad dryppe af i nogle minutter. 

Kom eddike i actifryen, tilsæt de afdryppede svær og 1 tsk salt. Lad dem køre på standardprogram i ca 15 minutter og tjek om der skal hældes fedt fra. Kør videre i ca. 15 minutter mere tjek om de er færdige, klumpet sammen, eller skal have hældt fedt fra. Drys lidt salt over (nok 1-2 tsk.) og lad dem køre videre. Hold øje med dem, så de ikke får for meget. Mine fik ca. 35-36 minutter. 



mandag den 24. september 2018

Kærnemælksboller med og uden fyld

Selvom der ikke er så meget tid til overs til den her så er det jo ikke fordi jeg ikke får lavet mad og afprøvet opskrifter.

Faldt over en økologisk kærnemælk i de der stop madspild kølediske. Så tænkte straks det måtte kunne bruges til kærnemælksboller. Og det blev der så prøvet igår søndag.

Fandt en opskrift her  Fulgte den overordnet men med lidt ændringer til hævetid, bagetid og temperatur.

20 stk
7-800 g hvedemel
5 dl kærnemælk
2 spsk honning
2 tsk salt
100 g margarine
1 pk gær



(Jeg kom fyld i halvdelen, der brugte jeg 2-3 skiver pepperoni og lidt ost i hver)

Lun kærnemælken og udblød gæren i den.

Tilsæt honning og salt. Kom melen i lidt af gangen. Når massen begynder at samle sig tilsættes margarinen i tern. Der æltes videre og der tilsættes mel til dejen er smidig men ikke tør.

Stilles til hævning et lunt sted. Her stod den i 1-1,5 time. Del dejen i to som hver deles i 10 lige store stykker. Mine var på ca 65-70 g.

Form til boller sæt på en plade og lad hæve tildækket i ca 30 min.

Dem det var med fyld blev trykket flade. Fyldet på i midten og dejen foldedes op omkring fyldet og rulledes til en bolle.

Ovnen tændes på 210 g varmluft.

Inden bollerne sættes i ovnen pensles med kærnemælk. Bages bed 210 g varmluft i ca 10-15 min afhængigt af ovn. Dem med fyld fik nok omkring 15-17 min.

Værsgo at spise. (Dem med fyld er prøvet at fryse og tøet op i mikro og de er stadig saftige)





mandag den 15. august 2016

Tarteletter med høns i asparges

Efter det gode sommervejr er kommet tilbage, så blev det til at der skulle grilles nogle kyllinger på roterende spyd. De bliver rigtig gode. Det var dog et par store kyllinger, så der plejer at være kød til overs. Det var der også denne dag. Havde lavet 2 kyllinger på hver 1600 g.


Så hvad kan resterne bruges til, ja en af tingene er fyld til tarteletter. Det er noget min mor lavede da hun levede, og min svigermor serverer også tarteletter til forret, så det er jo en hel klassiker.


I den klassiske udgave, så laver man en opbagt sovs. Men jeg synes at kunne huske at min mor begyndte at jævne sin sovs i stedet.


Så her er som jeg lavede det:
8-10 store luksus tarteletter (de var færdigkøbte)


Fyld:
Kyllingerester her svarende til en stor kyllingebrystfilet. Plukket fra benene eller skåret i mindre stykker.
det meste af en dåse aspargessnitter
1 dl. minimælk
bouillonterning eller flydende bouillon
1 dl. aspargesvand
1-2 spsk. mel
½ dl. mælk (eller fløde hvis du vil have en lidt federe smag)
salt og peber


Kom minimælk og bouillonterning i en gryde og bring i kog. Ryst en jævning af aspargesvand og mel og tilsæt. Lad det koge lidt, så melsmagen forsvinder. Smag til med salt og peber.


Kom kyllingeresterne og så mange asparges i som du ønsker. Lad det hele simre, til kylling og asparges er varme og saucen er tyknet. Hvis du synes saucen bliver for tyk, så tilsæt det ekstra mælk eller fløden.


Server i de varmede tarteletter.

lørdag den 13. august 2016

Flirtende kyllingefrikadeller

Så er det vidst mere end på tide jeg er aktiv igen. Der er sket meget på de sidste to år, det største at jeg er blevet mor.

Dette er lidt stop madspild, da der var billigt hakket kyllingekød pga datoen. Så blev der lavet frikadeller i massevis. To slags.

Disse er inspireret af opskriften på flirtende frikadeller som blandt andet var i en opskriftbog som jeg mener danske slagterier eller svineproducenter udgav med opskrifter med svinekød. De hed noget med 15 nemme, 15 lette osv.

Dette er min version med kyllingekød ala hvad jeg har af ingredienser:

500 g hk. Kyllingekød
8 spsk rasp, udblødt i samme mængde mælk
Frisk oregano (1lille håndfuld blade)
2 æg
1 løg
Ca. 1/2 tsk peber
2 tsk salt
2 tsk spidskommen
1/2 tsk chili
30 g gouda
2 fed hvidløg

Kom kødet i en skål. Opblød raspen og kom i, og rør rundt med det samme. Blend løg, hvidløg, oregano og krydderier med æggene. Brug en stavblender. Sådan undgås store stykker løg, men kan også bare hakkes fint. Tilsæt ægge-/krydderiblandingen og osten og rør rundt. Til du har en fars der er jævn.


Varm en pande og form frikadeller som steges ved jævn varme til de er færdige. (Slipper gaflen uden noget hænger ved)


Server med salat og flûtes. Tomatsalat, pitabrød og tzatziki eller hvad man nu har lyst til. De kan fint fryses.

søndag den 20. juli 2014

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

Her er endnu en af de opskrifter hvor jeg havde taget billeder.

Som oftest er det en opskrift uden billeder jeg har liggende i mine kladder. Denne var dog billeder uden tekst.

Havde fundet opskriften på enebærgryde hos arla

2 personer
25 g smør/margarine
½ kg svinekød i strimler (fx skinkekød)
3 tørrede enebær
1/4 tsk. tørret rosmarin
1 1/4 dl. fløde fx madlavningsfløde
1 dl creme fraiche eller cheasy fraiche
½ tsk. groft salg
friskkværnet peber
evt. kulør
evt. saucejævner

Bagt kartoffelmos
300 g skrællede kartofler i mindre stykker
14 liter vand
25 g smør/margarine
14 dl fløde
1 æg
12 tsk groft salt
friskkværnet peber

Smelt fedtstoffet og lad det blive gyldent. Del kødet i mindre portioner og brun hver portion for sig. Når alt kødet er brunet, kommes det tilbage i gryden.

Knus krydderierne i en morter og tilsæt sammen med fløde, fraiche, samt salt og peber.

Lad koge under låg ved svag varme i op mod 1 time. Tilsæt kulør hvis ønsket og smag til med salt/peber/enebær/rosmarin.

Hvis sovsen er for tynd, kan retten evt. jævnes.

Imens koges kartoflerne i vand i ca. 20 min. til de er godt møre (jo mindre stykker, jo kortere tid) husk det skal være usaltet vand til kartoffelmos.

Hæld vandet fra og lad kartoflerne dampe tørre, eller dryppe af i en sigte.

Mos med fedtstof og fløde.

Kom æggeblommerne i en af gangen og pisk mosen godt igennem. Smag til med salt og peber. Pisk hviderne stive i en anden skål og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen.
Hæld i smurte portionsforme og bag midt i ovnen ca. 25 min. ved 200 g. varmluft.

Server med stegte grøntsager eller fx kogt blomkål/broccoli/gulerødder