Efter en weekend uden den helt store energi, skulle vi have lidt nem mad i dag.
I går købte vi noget færdigt pizzadej, så vi havde til nem mad i dag. Lidt tomatsauce fra fryseren, peberfrugt, løg, ost, en rest hakket oksekød, chili og pepperoni samt noget cheddar.
Havde lyst til noget salt også, så det blev hjemmelavede kartoffelbåde. De plejer at skulle have ret lang tid i ovnen, så tænkte jeg ville bruge et lille fif, som jeg har set hos Jamie Oliver eller Gordon Ramsey.
Skræl den ønskede mængde kartofler.
Skær kartoflerne i både (de små var i kvarte og de større i 6-8 både pr. kartoffel)
Bring en gryde vand i kog, tilsæt salt.
Kom kartoffelbådene i vandet og kog i ca. 6-8 min. Hæld vandet fra, og tør kartoflerne.
Vend kartoflerne med 2-3 spsk olie (jeg brugte rapsolie, men brug hvad du kan lide)
Fordelte kartoffelbådene på en bageplade - gerne med bagepapir på. Drys med de ønskede krydderier. Jeg brugte blot lidt groft salt.
Sæt pladen i ovnen i ca. 20 min. Da jeg skulle lave pizza blev det ved 210 g varmluft.
De blev rigtig fine, og meget af olien lå tilbage på papiret, så heller ikke særligt fede.
søndag den 24. november 2013
mandag den 18. november 2013
Kyllinge-kødboller med spaghetti
Så er det vist på tide at få uploadet nogle af de opskrifter jeg har liggende. Denne manglede kun billeder.
Havde fået kødboller i ratatouille med pasta til på arbejde i denne uge.
Da jeg så faldt over noget meget billigt hakket kyllingekød var inspirationen nem at finde til hvad det skulle bruges til.
Kødboller med spaghetti - klassisk ret med et tvist - krydrede kyllingekødboller. Der var så et par ting jeg ikke havde helt som i opskriften, så der måtte inproviseres lidt. Men det er helt sikkert ikke sidste gang de skal laves.
Den opskrift jeg blev inspireret af: italian meatballs med spagetti. Den er funder på Rose Poultrys hjemmeside.
Ingredienser:
400 g. hakket kyllingekød
50 g lyst brød uden skorpe
ca. 3 -6 spsk. mælk
1 dl persille
1. tsk tørret rosmarin
25 g mozzarella (kan også være parmesan)
1 stk. æg, lille
1 tsk. salt
Olivenolie til stegning
Tomatsauce1 spsk. olivenolie
1 ds. hakkede tomater
1 spsk. tomatpuré
1 dl hvidvin
1 stk. rødløg, hakket
1 fed hvidløg, knust
1 tsk. basilikum
30-35 g pepperoni i skiver - (havde desværre ikke noget choziro)(har lavet det igen med chorizo - uhmm)
Salt og peber
400 g spagetti
Skær eller riv brødet i mindre stykker og hæld mælken over (3 spsk'er som i den oprindelige opskrift var slet ikke nok til at det alt sammen blev fugtigt). Pres efter et par minutter den overskydende mælk fra brødet og kom i en minihakker/blender og kør til puré med krydderurter, æg og ost. Bland det med det hakkede kyllingekød.
Gør hænderne godt våde, så farsen ikke hænger i. Form med de fugtede hænder, farsen til store kødboller og steg i olie i 8-10 min.
Skær pepperoni i mindre stykker og rist under omrøring på en stegepande tilsat olie. Efter 2-3 min tilsættes, tomatpure, rød og hvidløg, steg videre under omrøring i yderligere 3 min. Hæld hvidvin og hakkede tomat i og lad retten reducere ved svag varme i 8-10 min. Tilsæt kødbollerne, vend med basilikum og smag til med salt og peber.
Kog spagetti i rigeligt saltet vand, sigt og hold 1 dl af kogevandet tilbage. Vend spagetti i kogevandet og tomatsauce med kødboller.
Riv evt. frisk parmesan over retten inden servering. Server som det er eller med brød til.
Havde fået kødboller i ratatouille med pasta til på arbejde i denne uge.
Da jeg så faldt over noget meget billigt hakket kyllingekød var inspirationen nem at finde til hvad det skulle bruges til.
Kødboller med spaghetti - klassisk ret med et tvist - krydrede kyllingekødboller. Der var så et par ting jeg ikke havde helt som i opskriften, så der måtte inproviseres lidt. Men det er helt sikkert ikke sidste gang de skal laves.
Den opskrift jeg blev inspireret af: italian meatballs med spagetti. Den er funder på Rose Poultrys hjemmeside.
Ingredienser:
400 g. hakket kyllingekød
50 g lyst brød uden skorpe
ca. 3 -6 spsk. mælk
1 dl persille
1. tsk tørret rosmarin
25 g mozzarella (kan også være parmesan)
1 stk. æg, lille
1 tsk. salt
Olivenolie til stegning
Tomatsauce1 spsk. olivenolie
1 ds. hakkede tomater
1 spsk. tomatpuré
1 dl hvidvin
1 stk. rødløg, hakket
1 fed hvidløg, knust
1 tsk. basilikum
30-35 g pepperoni i skiver - (havde desværre ikke noget choziro)(har lavet det igen med chorizo - uhmm)
Salt og peber
400 g spagetti
Skær eller riv brødet i mindre stykker og hæld mælken over (3 spsk'er som i den oprindelige opskrift var slet ikke nok til at det alt sammen blev fugtigt). Pres efter et par minutter den overskydende mælk fra brødet og kom i en minihakker/blender og kør til puré med krydderurter, æg og ost. Bland det med det hakkede kyllingekød.
Gør hænderne godt våde, så farsen ikke hænger i. Form med de fugtede hænder, farsen til store kødboller og steg i olie i 8-10 min.
Skær pepperoni i mindre stykker og rist under omrøring på en stegepande tilsat olie. Efter 2-3 min tilsættes, tomatpure, rød og hvidløg, steg videre under omrøring i yderligere 3 min. Hæld hvidvin og hakkede tomat i og lad retten reducere ved svag varme i 8-10 min. Tilsæt kødbollerne, vend med basilikum og smag til med salt og peber.
Kog spagetti i rigeligt saltet vand, sigt og hold 1 dl af kogevandet tilbage. Vend spagetti i kogevandet og tomatsauce med kødboller.
Riv evt. frisk parmesan over retten inden servering. Server som det er eller med brød til.
søndag den 31. marts 2013
Osso Buco med kalvekød
Osso Buco er ikke noget jeg selv har lavet tidligere - men min mand kan godt lide det, så ville gerne have jeg lavede det til ham. Har lavet det nogle gange efterhånden. Bruger man oksekød, så tager det længere tid før kødet bliver mørt. Det er en rigtig simreret.
Han havde ikke nogen speciel opskrift på retten, så måtte jo finde en.
God mad - let at lave i hans udgave (den er ældre end min udgave) har en fin opskrift på osso buco.
Følger opskriften sådan rimeligt på mål - men bruger mindre kød. (sovsen kan fryses og bruges til oksekød en anden dag)
Her er opskriften som jeg lavede den:
Osso Buco
1 pakke kalve osso buco (opskriften siger 1 1/4 til 1½ kg kalveskank)
2 spsk mel
salt og peber
2 dl finhakket løg
2-3 fed hvidløg (er sikker på det kan udelades, hvis man ikke er til hvidløg)
3 gulerødder - kan også være flere - de bliver rigtig gode nede i sovsen
1/4 knoldselleri (kan også bruge pastinak eller persillerod)
lidt olie
1 dåse hakkede eller purerede tomater (jeg kan godt lide purerede til en sovs, så får man ikke stilkstykkerne fra hakkede tomater)
2-3 laurbærblade
nogle friske krydderurter efter smag (har brugt salvie, timian, rosmarin eller persille) har man ikke friske krydderurter, så brug tørrede.
2 dl hvidvin (her brugte jeg rødvin - for skulle lave coq au vin dagen efter)
1½ dl bouillon
Skær nogle snit i kanten af kødet (igennem den hinde der sidder der) så kødet ikke buler så meget ved stegning. Bland mel med salt og peber, og vend kødet i melet.
Hak løg og hvidløg. Skræl gulerødder og selleri og skær ud i stave.
Varm olien i en tykbundet gryde og brun kødet ved høj varme. Tag kødet op af gryden og svits løg og hvidløg, til løgene er gyldne. Lad gulerødder og selleri svitse med et øjeblik.
Kom kødet tilbage i gryden. Kom tomater, vin og bouillon i gryden. Kom krydderbuketten eller et tefilter med krydderier i gryden.
Lad retten simre under låg i ca. 2-2½ time til kødet er meget mørt og falder fra benene. (Bruger man oksekød så er stegetiden længere)
Fjern krydderbuketten. Smag til med salt og peber (hvis vinen er for sur, så kan en smule sukker eller honning rette op på dette - men kom meget lidt i af gangen - retten skal ikke være for sød) Jeg havde noget piskefløde i køleskabet, så rundede smagen af med et sjat fløde, men det er normalt ikke nødvendigt.
Server med ris til.
Han havde ikke nogen speciel opskrift på retten, så måtte jo finde en.
God mad - let at lave i hans udgave (den er ældre end min udgave) har en fin opskrift på osso buco.
Følger opskriften sådan rimeligt på mål - men bruger mindre kød. (sovsen kan fryses og bruges til oksekød en anden dag)
Her er opskriften som jeg lavede den:
Osso Buco
1 pakke kalve osso buco (opskriften siger 1 1/4 til 1½ kg kalveskank)
2 spsk mel
salt og peber
2 dl finhakket løg
2-3 fed hvidløg (er sikker på det kan udelades, hvis man ikke er til hvidløg)
3 gulerødder - kan også være flere - de bliver rigtig gode nede i sovsen
1/4 knoldselleri (kan også bruge pastinak eller persillerod)
lidt olie
1 dåse hakkede eller purerede tomater (jeg kan godt lide purerede til en sovs, så får man ikke stilkstykkerne fra hakkede tomater)
2-3 laurbærblade
nogle friske krydderurter efter smag (har brugt salvie, timian, rosmarin eller persille) har man ikke friske krydderurter, så brug tørrede.
2 dl hvidvin (her brugte jeg rødvin - for skulle lave coq au vin dagen efter)
1½ dl bouillon
Skær nogle snit i kanten af kødet (igennem den hinde der sidder der) så kødet ikke buler så meget ved stegning. Bland mel med salt og peber, og vend kødet i melet.
Hak løg og hvidløg. Skræl gulerødder og selleri og skær ud i stave.
Varm olien i en tykbundet gryde og brun kødet ved høj varme. Tag kødet op af gryden og svits løg og hvidløg, til løgene er gyldne. Lad gulerødder og selleri svitse med et øjeblik.
Kom kødet tilbage i gryden. Kom tomater, vin og bouillon i gryden. Kom krydderbuketten eller et tefilter med krydderier i gryden.
Lad retten simre under låg i ca. 2-2½ time til kødet er meget mørt og falder fra benene. (Bruger man oksekød så er stegetiden længere)
Server med ris til.
fredag den 29. marts 2013
Lækre pandebrød
Hvor min mand først fandt opskriften på disse pandebrød ved jeg ikke, men tror det var på Sofies blog. De findes dog rigtig mange steder - og jeg har også set dem hos Newyorkerbyheart.
Vi brugte dem på en lidt anden måde - ikke til at dyppe i dressing eller sovs, men som en form for pitabrød lavet på panden. Det fungerede også rigtig fint.
Ingredienser:
1 dl. lunkent vand
25 g. gær
1 spsk. flydende honning
2 spsk. olie
1 tsk. groft salt
ca. 400 g. hvedemel
olie til pensling
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i vandet og bland med ymer. Tilsæt olie, honning og salt. Rør godt. Rør melen i dejen lidt efter lidt.
Ælt dejen på et meldækket bord.
Læg dejen tilbage i skålen - dæk og stil et lunt sted i ca. 1 time.
Del dejen i 6-8 stykker - efter hvor store man ønsker brødene. Rul ud så de er ca. ½-1 cm tykke. De vokser i højden når de kommer på panden.
Pensl brødene med lidt olie på den ene side, og kom på panden med oliesiden nedad. Husk at pensle brødene med olie på den anden side inden de vendes. Brødene skal tage farve, men pas på med varmen, for ellers bliver de mørke.
Server til en gryderet med sovs der kan dyppes i, som brød med dressing (kunne være humus)
eller som her ala pitabrød.
De er rigtig gode og nemme at lave.
Fudge med bailey og mint
Så er jeg i gang med at få udgivet nogle af de opskrifter, som jeg har afprøvet og taget billeder af, men som jeg ikke har fået skrevet her endnu.
Denne opskrift lavede jeg dog lidt spontant i går aftes, så den stod natten over i køleskabet og er skåret ud i dag.
Har prøvet at lave fudge tidligere. Dengang chokoladefudge efter en opskrift hos Louisa Lorang - de blev dog lidt for fedtede til at kunne skæres ud og opbevares udskåret, men direkte fra fryseren og til hurtig servering var de fine, og smagen - uhmmm.
Nå havde købt noget kondenseret mælk på tilbud, da den nærmeste kvickly har holdt ophørsudsalg.
Fandt en opskrift her. Skiftede mælken ud med bailey med mintsmag.
Som jeg lavede opskriften:
1 ds. (397 g) sødet kondenceret mælk
450 g. hvidt sukker
115 g. smør (halvdelen var smør og halvdelen var smørbart)
1½ dl. bailey (men mælk havde sikkert været fint ellers)
Til halvdelen tilsatte jeg senere 1-2 tsk pebermynteolie og grøn madfarve.
Kondenceret mælk, hvidt sukker, smør og bailey blandes sammen i en dyb pande. Rør i det mens tingene opløses. Skru lidt ned, så det ikke brænder på, men det skal koge. Rør meget i det. Det skal røres/koges indtil det begynder at blive tykt. Det kan tage noget tid. De kloge siger ca. 10 min.
Når det har skiftet konsistens, så kommes det i en røreskål, og så skal der luft ind i det. Ca. 10 min, til det begynder at sætte sig.
Her tog jeg halvdelen fra, og kom i en beholder med bagepapir i. Til resten tilsatte jeg pebermyntesmag og grøn farve. Lod det blive godt blandet. Imens fik første lag tid til at sætte sig. Det grønne lag blev spredt ud over det første lag.
Dæk beholderen til med låg eller folie, og kom i køleskab, til massen er kold og har sat sig.
Uhmmm de smager godt, og konsistensen er meget bedre end sidst. Glæder mig til at prøve nogle med havsalt :-D
Denne opskrift lavede jeg dog lidt spontant i går aftes, så den stod natten over i køleskabet og er skåret ud i dag.
Har prøvet at lave fudge tidligere. Dengang chokoladefudge efter en opskrift hos Louisa Lorang - de blev dog lidt for fedtede til at kunne skæres ud og opbevares udskåret, men direkte fra fryseren og til hurtig servering var de fine, og smagen - uhmmm.
Nå havde købt noget kondenseret mælk på tilbud, da den nærmeste kvickly har holdt ophørsudsalg.
Fandt en opskrift her. Skiftede mælken ud med bailey med mintsmag.
Som jeg lavede opskriften:
1 ds. (397 g) sødet kondenceret mælk
450 g. hvidt sukker
115 g. smør (halvdelen var smør og halvdelen var smørbart)
1½ dl. bailey (men mælk havde sikkert været fint ellers)
Til halvdelen tilsatte jeg senere 1-2 tsk pebermynteolie og grøn madfarve.
Kondenceret mælk, hvidt sukker, smør og bailey blandes sammen i en dyb pande. Rør i det mens tingene opløses. Skru lidt ned, så det ikke brænder på, men det skal koge. Rør meget i det. Det skal røres/koges indtil det begynder at blive tykt. Det kan tage noget tid. De kloge siger ca. 10 min.
Når det har skiftet konsistens, så kommes det i en røreskål, og så skal der luft ind i det. Ca. 10 min, til det begynder at sætte sig.
Her tog jeg halvdelen fra, og kom i en beholder med bagepapir i. Til resten tilsatte jeg pebermyntesmag og grøn farve. Lod det blive godt blandet. Imens fik første lag tid til at sætte sig. Det grønne lag blev spredt ud over det første lag.
Dæk beholderen til med låg eller folie, og kom i køleskab, til massen er kold og har sat sig.
Uhmmm de smager godt, og konsistensen er meget bedre end sidst. Glæder mig til at prøve nogle med havsalt :-D
Spejlæg i brød
Min kære mand fik den ide at vi skulle prøve at lave spejlæg i et udstukket hul i et stykke brød. Inspriereret af en reklame, hvor der er en der serverer det.
Det er ganske nemt, men ser da lige lidt spændende ud.
Skær nogle skiver brød i ca. 1½ cm. tykkelse. Stik huller ud i midten, enten med et glas i den rigtige størrelse, eller med en udstiksform til kager. Jeg brugte her nogle klokker.
Smelt noget smør på en pande og rist brødstykkerne på den ene sid
e i smørret.
Vend brøddene og slå et æg ud i hullet på hvert stykke brød. Sørg for varmen ikke er for høj, for så kan de blive lidt mørke i bunden. Det er vigtigt at brødene ligger helt lige ned mod panden, ellers kan ægget risikere at løbe ud under brødet.
Når de er ved at være færdige, så krydr med salt og peber.
(et tip til at se om et spejlæg er ved at være klar - stadig med flydende blomme, men ikke råt - er at kigge på blommen. Når ægget har været på panden lidt, så vil der begynde at komme nogle luftbobler lige under overfladen på blommen. De vil trække mod toppen. Når de kommer til toppen, så er ægget klart)
Her første gang jeg lavede dem, var der lidt for lidt smør på panden, men har lavet dem siden, hvor der er stegt i mere smør, det blev godt.
Det er ganske nemt, men ser da lige lidt spændende ud.
Skær nogle skiver brød i ca. 1½ cm. tykkelse. Stik huller ud i midten, enten med et glas i den rigtige størrelse, eller med en udstiksform til kager. Jeg brugte her nogle klokker.
Smelt noget smør på en pande og rist brødstykkerne på den ene sid
e i smørret.
Vend brøddene og slå et æg ud i hullet på hvert stykke brød. Sørg for varmen ikke er for høj, for så kan de blive lidt mørke i bunden. Det er vigtigt at brødene ligger helt lige ned mod panden, ellers kan ægget risikere at løbe ud under brødet.
Når de er ved at være færdige, så krydr med salt og peber.
(et tip til at se om et spejlæg er ved at være klar - stadig med flydende blomme, men ikke råt - er at kigge på blommen. Når ægget har været på panden lidt, så vil der begynde at komme nogle luftbobler lige under overfladen på blommen. De vil trække mod toppen. Når de kommer til toppen, så er ægget klart)
Her første gang jeg lavede dem, var der lidt for lidt smør på panden, men har lavet dem siden, hvor der er stegt i mere smør, det blev godt.
søndag den 17. februar 2013
svinekød i karry
Så blev det fredag og der skulle findes på noget at spise.
I fryseren havde jeg noget svinekød i tern. Så valget faldt på en omgang svinekød i karry. Serveret med ris.
Æble går rigtig godt i smagen med karry.
Opskriften er til 2 personer:
250 g. svinekød i tern
1 stor gulerod
1 stort løg
1 peberfrugt
1 madæble
1 fed hvidløg
1 spsk mel
1-2 spsk cheasy fraiche
ca. 4 dl. bouillon
3-4 tsk. karry
salt og peber
Drys 1-2 tsk. karry over kødet.
Svits kødet med karryen i en gryde.
Tag kødet op.
Kom evt. mere fedtstof i gryden. Tilsæt 2 tsk. karry og lad det svitse, inden løg, hvidløg og æble tilsættes. (begge dele enten revet eller hakket i en minihakker)
Kom kødet tilbage i gryden og drys med mel. Rør godt, så melet er helt opsuget. Tilsæt revet/finthakket gulerod og peberfrugt. Hæld bouillon ved til det dækker (ca. 4 dl)
Lad det simre til kødet er mørt, ca. 25-30 min. Saucen skulle nu være ret tyk i konsistensen, ellers kan den jævnes lidt mere. Smag til med salt, peber og evt. mere karry. Tilsæt cheasy fraichen for lidt syrlighed, og tjek om der skal smages mere til.
Server med ris.
I fryseren havde jeg noget svinekød i tern. Så valget faldt på en omgang svinekød i karry. Serveret med ris.
Æble går rigtig godt i smagen med karry.
Opskriften er til 2 personer:
250 g. svinekød i tern
1 stor gulerod
1 stort løg
1 peberfrugt
1 madæble
1 fed hvidløg
1 spsk mel
1-2 spsk cheasy fraiche
ca. 4 dl. bouillon
3-4 tsk. karry
salt og peber
Drys 1-2 tsk. karry over kødet.
Svits kødet med karryen i en gryde.
Tag kødet op.
Kom evt. mere fedtstof i gryden. Tilsæt 2 tsk. karry og lad det svitse, inden løg, hvidløg og æble tilsættes. (begge dele enten revet eller hakket i en minihakker)
Kom kødet tilbage i gryden og drys med mel. Rør godt, så melet er helt opsuget. Tilsæt revet/finthakket gulerod og peberfrugt. Hæld bouillon ved til det dækker (ca. 4 dl)
Lad det simre til kødet er mørt, ca. 25-30 min. Saucen skulle nu være ret tyk i konsistensen, ellers kan den jævnes lidt mere. Smag til med salt, peber og evt. mere karry. Tilsæt cheasy fraichen for lidt syrlighed, og tjek om der skal smages mere til.
Server med ris.
Abonner på:
Opslag (Atom)