fredag den 29. marts 2013

Fudge med bailey og mint

Så er jeg i gang med at få udgivet nogle af de opskrifter, som jeg har afprøvet og taget billeder af, men som jeg ikke har fået skrevet her endnu.

Denne opskrift lavede jeg dog lidt spontant i går aftes, så den stod natten over i køleskabet og er skåret ud i dag.

Har prøvet at lave fudge tidligere. Dengang chokoladefudge efter en opskrift hos Louisa Lorang - de blev dog lidt for fedtede til at kunne skæres ud og opbevares udskåret, men direkte fra fryseren og til hurtig servering var de fine, og smagen - uhmmm.

Nå havde købt noget kondenseret mælk på tilbud, da den nærmeste kvickly har holdt ophørsudsalg.

Fandt en opskrift her. Skiftede mælken ud med bailey med mintsmag.

Som jeg lavede opskriften:
1 ds. (397 g) sødet kondenceret mælk
450 g. hvidt sukker
115 g. smør (halvdelen var smør og halvdelen var smørbart)
1½ dl. bailey (men mælk havde sikkert været fint ellers)

Til halvdelen tilsatte jeg senere 1-2 tsk pebermynteolie og grøn madfarve.

Kondenceret mælk, hvidt sukker, smør og bailey blandes sammen i en dyb pande. Rør i det mens tingene opløses. Skru lidt ned, så det ikke brænder på, men det skal koge. Rør meget i det. Det skal røres/koges indtil det begynder at blive tykt. Det kan tage noget tid. De kloge siger ca. 10 min.


Når det har skiftet konsistens, så kommes det i en røreskål, og så skal der luft ind i det. Ca. 10 min, til det begynder at sætte sig.


Her tog jeg halvdelen fra, og kom i en beholder med bagepapir i. Til resten tilsatte jeg pebermyntesmag og grøn farve. Lod det blive godt blandet. Imens fik første lag tid til at sætte sig. Det grønne lag blev spredt ud over det første lag.

Dæk beholderen til med låg eller folie, og kom i køleskab, til massen er kold og har sat sig.


Uhmmm de smager godt, og konsistensen er meget bedre end sidst. Glæder mig til at prøve nogle med havsalt :-D

Spejlæg i brød

Min kære mand fik den ide at vi skulle prøve at lave spejlæg i et udstukket hul i et stykke brød. Inspriereret af en reklame, hvor der er en der serverer det.

Det er ganske nemt, men ser da lige lidt spændende ud.


Skær nogle skiver brød i ca. 1½ cm. tykkelse. Stik huller ud i midten, enten med et glas i den rigtige størrelse, eller med en udstiksform til kager. Jeg brugte her nogle klokker.


Smelt noget smør på en pande og rist brødstykkerne på den ene sid
e i smørret.

Vend brøddene og slå et æg ud i hullet på hvert stykke brød. Sørg for varmen ikke er for høj, for så kan de blive lidt mørke i bunden. Det er vigtigt at brødene ligger helt lige ned mod panden, ellers kan ægget risikere at løbe ud under brødet.

Når de er ved at være færdige, så krydr med salt og peber.


(et tip til at se om et spejlæg er ved at være klar - stadig med flydende blomme, men ikke råt - er at kigge på blommen. Når ægget har været på panden lidt, så vil der begynde at komme nogle luftbobler lige under overfladen på blommen. De vil trække mod toppen. Når de kommer til toppen, så er ægget klart)

Her første gang jeg lavede dem, var der lidt for lidt smør på panden, men har lavet dem siden, hvor der er stegt i mere smør, det blev godt.

søndag den 17. februar 2013

svinekød i karry

Så blev det fredag og der skulle findes på noget at spise.

I fryseren havde jeg noget svinekød i tern. Så valget faldt på en omgang svinekød i karry. Serveret med ris.

Æble går rigtig godt i smagen med karry.

Opskriften er til 2 personer:
250 g. svinekød i tern
1 stor gulerod
1 stort løg
1 peberfrugt
1 madæble
1 fed hvidløg
1 spsk mel
1-2 spsk cheasy fraiche
ca. 4 dl. bouillon
3-4 tsk. karry
salt og peber

Drys 1-2 tsk. karry over kødet.

Svits kødet med karryen i en gryde.

Tag kødet op.

Kom evt. mere fedtstof i gryden. Tilsæt 2 tsk. karry og lad det svitse, inden løg, hvidløg og æble tilsættes. (begge dele enten revet eller hakket i en minihakker)

Kom kødet tilbage i gryden og drys med mel. Rør godt, så melet er helt opsuget. Tilsæt revet/finthakket gulerod og peberfrugt. Hæld bouillon ved til det dækker (ca. 4 dl)

Lad det simre til kødet er mørt, ca. 25-30 min. Saucen skulle nu være ret tyk i konsistensen, ellers kan den jævnes lidt mere. Smag til med salt, peber og evt. mere karry. Tilsæt cheasy fraichen for lidt syrlighed, og tjek om der skal smages mere til.

Server med ris.

Glasserede perleløg

Løg er godt som tilbehør til mange ting.

Havde fået købt nogle hele små løg, i størrelse med perleløg. Manglede noget tilbehør til en god bøf, og kom til at tænke på klassikeren perleløg.

Fandt en udgave, hvor man ikke bruger så meget karamel, men fortynder med vand. I takt med vandet fordampede, så blev løgene fint karamelliserede.

100 g. små hele løg/perleløg frosne
2 spsk. sukker
½ spsk. margarine
2 dl. vand
Salt

Smelt sukkeret på en pande. Når det begynder at blive gyldent, tilsættes margarinen (jeg brugte oliemargarine og det fungerede fint) Når det har bruset lidt af, så tilsættes vandet under omrøring.

Når man har en ensartet masse tilsættes perleløgene, og de koger med uden låg, indtil vandet er fordampet. Rør ofte i løgene.

Når væden er fordampet er nogle fine glasserede perleløg tilbage, som er tøet og klar til at spise.

Smag til med salt.

søndag den 27. januar 2013

Kylling i paprikasauce/paprikakylling

Så blev det endnu engang tid til en tur tilbage til barndommens mad klassikere. Opskriften stammer fra en af de første karolinens køkken bøger, som blev husstandsomdelte. Opskriften hed som min overskrift kylling i paprikasauce. Opskriften kan nu findes på Arlas hjemmeside. I min barndom blev det ofte lavet ved at bruge de såkaldte "lørdagskyllinger" der allerede var parteret. Dengang lavede vi dem altid uden hvidløg, så retten kan sagtens laves uden hvidløg.

Den kan gøres grønnere ved at tilsætte fintsnittet peberfrugts, revne gulerødder eller andre grøntsager man mener måtte passe i smagen.

1 kylling 1100 g fersk eller optøet frossen
2 tsk delikatesse paprika
1 tsk groft salt
1 fed hvidløg
1 løg ca 50-60 g renset vægt - hakket
Margarine, olie eller smør til stegning
1/2 bouillonterning
2 1/2 dl vand
2 dl creme fraiche, cheasy fraiche eller lignende
1 spsk hvedemel

Del kyllingen i 4 stykker. Gnid med en blanding af paprika og salt. (Her kan det godt være man skal lave dobbelt portion). Brun kyllingen i en del af fedststoffet.


Tag kyllingen op og svits løg og hvidløg.


Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden og kom bouillon ved.


Lad det simre ved lav varme til kyllingen er færdig ca 35 min, hvis kyllingen er tøet.

Efter ca 10 min satte jeg vand over til ris, men det afhænger af hvor længe de ris, du vælger skal have

Når kyllingen er færdig tages kødet op af gryden. Creme fraichen der er rørt med melet tilsættes. Saucen koges igennem og smages til med paprika, salt og peber.

Saucen hældes over kødet og retten serveres med ris og/eller flûtes.



En dejlig ret, som sagtens kan laves med børnene, da den er ret enkel.




Velbekomme

mandag den 26. november 2012

Majspandekager

Så blev det tid til noget "nem" mad her i weekenden.

Sidst vi lavede pulled pork - se opskriften her på siden. Der lavede vi to stege, da det også smager rigtig godt når det har været i fryseren. Det overskydende blev frosset i passende portioner, og væden blev hældt over.

Nå men vi har fået købt noget økologisk majsmel, så det var oplagt at få lavet nogle majspandekager eller som nogle ville kalde det tortilla/mexikanske pandekager.

Kiggede lidt rundt omkring, og fandt en opskrift på hjerteforeningen's hjemmeside.

Der var desværre ikke mål på salt og peber, så der er jeg inspireret af andre opskrifter.

Som jeg lavede dem.

8 tortilla/majspandekager:
150 g majsmel
50 g hvedemel
4 dl mælk
3 æg
½ tsk salt
1/4 tsk peber

Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Pisk godt. Sæt på køl i ½ time. Når dejen har hvilet, så piskes det op igen.



Varm en pande, smelt noget margarine, og kom dej på. Bag i ca. 2 min. på hver side. Hold dem varme mellem to tallerkner eller under et lag staniol.



Server med ønsket fyld. Her er det chili (næsten som på shawarmabarerne), salat, peberfrugt, løg, pulled pork og dressing.

søndag den 25. november 2012

Klatkager af risengrød

Når jeg husker tilbage på min barndom, så var dagen efter vi havde fået risengrød meget bedre end den dag vi fik risengrøden, for der fik vi nemlig klatkager eller som nogle kalder det risklatter, risenklatter eller lignende.

Som voksen, har jeg så prøvet at skulle lave det igen, og min mand er blevet rigtig sød til at gemme risengrød til mig, når han har fået det, når jeg er sent hjemme.

Så i dag til min frokost stod den på klatkager

Til 6 klatkager:
2-3 dl. kold risengrød
1 æg
ca. 2 spsk. mel
1 tsk vanillesukker
1 tsk sukker
ca. ½ dl mælk
smør eller margarine til stegningen

Kom risengrød op i skål. Tilsæt æg og rør godt. Tilsæt mel, vanillesukker og sukker og rør godt.

Mælken tilsættes nu lidt efter lidt til konsistensen er som en lind havregrød.


Varm en pande op, kom margarine på, og lad det bruse af. Kom herefter dejen på panden med en grydeske.


Vend når massen er stivnet let på overfladen.


Server med sukker og/eller syltetøj. (eller som jeg prøvede her med en mørk rørsukkersirup)