søndag den 20. juli 2014

Fasan med rødvin, løg og svampe.

Fandt denne i kladder - har ikke fået uploadet den, da jeg ikke havde fået lagt billeder på - denne er fra før vi hev vores køkken ned, men mens vi lå i byggerod på grund af vandskade under gulvet i det meste af huset.

Har fået taget nogle billeder til forskellige opskrifter, men pga. vandskaden og den svigende plads og møbler vi havde til rådighed, var der andre ting, der var vigtigere.

Min mand kom forbi køledisken i REMA1000 og faldt over ferske danske fasaner til 25 kr. stykket. Enig de var ikke store, omkring 600 g men stadig gik vi ud fra, en ganske fin pris.

Jeg var lidt skeptisk - har aldrig lavet fasan før, og er ikke altid til vildt, slet ikke når man kommer gele i saucen.

Men jeg blev overbevist, og vi købte en fasan lørdag, som vi skulle have om aftenen. Uden at have tjekket opskrifter tænkte jeg i retning af coq au vin. Altså tanker på rødvin, løg, champignon og så tænkte jeg fløde. Så de ingredienser sikrede jeg mig med hjem.

Hjemme igen ledte jeg efter opskrifter på fasan, rødvin og champignon. Fandt en opskrift på alleasyrecipes.com, som jeg var meget inspireret af.

Her er opskriften som jeg lavede den:
1 kop rødvin
½ kop kylling fond
1 laurbærblad
2 skiver bacon
150 g bacon i tern
1 kop ca. 65 g champignon i kvarter
1 spsk mel
lidt piskefløde (målte ikke op, vil tro jeg brugte ½-1 dl)
1-2 små fasaner (1 lille var nok til to personer)
masser af smør (6 spsk blødt smør)
salt og friskkværnet sort peber
1 finthakket løg (ca. ½ kop) 
1 fed finthakket hvidløg

Rens fasanen - gnid med salg og peber indvendigt. Kom et par spsk. smør i, og luk/bind fasanen sammen.


Smelt noget smør i en støbejernsgryde - brun fasanen på alle sider og tag op og læg på et fad.


Kom bacontern i gryden og svits ganske kort. Tilføj løg og hvidløg og lad løgene blive gyldne. Kom vinen i, og bring det i kog, mens du sørger for at dele der sidder på siderne kommer med ned.


Tilsæt fond, laurbærblad, ½ tsk salt og friskkværnet peber.

Kom fasane-n/-rne i gryden. Dæk brystet med bacon i skiver. Skru ned, så det lige netop simrer og lad det stå i 30-45 min. Til kødet er mørt, og gennemstegt.


Når fasanen er klar (kødsaften er klar og ikke rød) så tages den op, og lægges på et fad dækket med staniol.

På en pande smeltes 1-2 spsk smør. Når det er holdt op med at bruse tilsættes champignonerne. Lad dem få lidt farve i et par minutter.


Drys mel over og lad det suge fedtstoffet op.

Kom pandens indhold op i gryden - brug evt. en dejskraber/palet. Tilsæt fløde, og lad saucen koge indtil den begynder at tykne. (du kan ændre på konsistensen med væde, fløde og mere mel)

Smag til med salt og peber og evt. ekstra vin.


Skær fasanen ud i passende stykker eller som vi gjorde i 2 halve. Hæld sauce over og server fx. med kartoffelmos, røsti, kogte eller bagte kartofler eller hvad du har lyst til.


Smager skønt.

Vi endte med at købe et par fasaner mere.










lørdag den 19. juli 2014

Husarsteg med hasselback kartofler

En opskrift jeg husker fra min barndom, men som stadig holder og er ret nem at lave, er husarsteg.

Det er en god måde at lave nakkesteg/filet på.

Ca. 750 g nakkefilet
125 g champignon i skiver
1 løg
1 spsk rasp
4-5 skiver bacon i strimler
Salt og peber
Timian
1/2-1 spsk mel
1-2 dl bouillon
1-2 dl cheasy fraiche
Kulør - hvis skysaucen skal have lidt farve
Kødnåle


Kartofler
Det ønskede antal kartofler til hasselback kartofler eller halve bagte kartofler

Hak løget forholdsvist fint. Skær baconskiverne i strimler. Rens champignon og skær dem i skiver.

Kom lidt margarine eller olie på en pande. Rist løg, champignon og bacon heri.

Drys med rasp, og krydr med timian, salt og peber.


Skær nakkefileten i halve skiver (skær ikke helt igennem). De skal være ca. 1½ cm i tykkelse.


Fyld fyldet fra panden ned mellem skiverne. Hold evt. stegen sammen med kødnåle.


Læg i et ildfast fad, hæld bouillon ved og drys med mel. 


Kom i kold ovn. Tænd på 170 g. varmluft. Kom jævnligt væde fra fadet op over stegen.'

Skræl kartoflerne og skær i skiver på tværs, der må ikke skæres igennem. Det kan gøres på flere måder. I Sverige for mange år siden fandt mine forældre den hasselback form som jeg har på billedet. Før det lagde vi kartoflen i en grydeske, så skærer man ikke helt i bund. Har læst andre bruger en kødnål eller strikkepind igennem kartoflen, eller mellem to tynde spækbrætter.


Pensl med olie og drys med salt og hvis du ønsker det paprika. Når stegen har været i ovnen i ca. 45 min, sættes kartoflerne i ovnen. Når stegen har fået ca. 1½ time i alt, så tages den ud. Fonden hældes op i en gryde. Stegen dækkes med stanniol og trækker i ca. 20 min. Imens bager kartoflerne færdig i ovnen.



Jævn skyen med cheasy fraiche evt. rørt med lidt mel. Smag til med salt og peber og tilføj kulør hvis du ønsker det.


Server med kartofler og skysovs

fredag den 18. juli 2014

Hurtige og nemme nutella cookies

Kender I det, at man får købt Nutella eller andre chokolade smørepålæg, og så ikke får det brugt, før datomærkningen begynder at løbe ud. Denne gang var det sådan et glas med striber - duo choko.

Det har vi prøvet nogle gange. Men denne gang tænkte jeg, man må da kunne lave nogle kager med det. Så ud på nettet og søge på kager med Nutella. Da jeg så kom forbi Noget i ovnen hos bagenørden så var jeg solgt, det lød for nemt.

1 cup - ca. 2,4 dl. Nutella eller andet choko smørepålæg
1 cup - ca. 2,4 dl. mel
1 æg

Jeg kom ikke andet i denne gang, så helt plain. Har læst at folk kommer sukker, farin, natron, havregryn eller lignende i.

Bland ovenstående ingredienser i en skål.


Sæt i toppe på en bageplade med et par teskeer.


Bag i ovnen ved 175 g. varmluft i 5-10 min. afhængigt af din ovn og størrelsen.

Tag dem ud og lad dem køle af på en rist. De bliver sprøde, når de køler af. De er som så mange andre småkager bløde når de tages ud.

De er bedst samme dag, men kan gemmes i en dåse/bøtte i et skab.




søndag den 8. juni 2014

French toast med landskinke

Havde lidt gulerodsbrød fra dagen før, som virkede lidt kedeligt.

Ville egentlig have lavet et blødkogt æg, men da brødet virkede kedeligt, så tænkte jeg i ristning eller arme riddere også kaldet french toast. Arme riddere er dog normalt lavet så de enten er sødet med sukker og kanel, eller så man kan spise dem med sirup eller lignende. Var mere til det salte i smagen.

Lavede dem på denne måde.

2 skiver daggammelt brød.
2 æg
1 håndfuld revet ost (cheddar)
salt og peber
San Marzano tomater
landskinke røget

Pisk æg sammen og tilsæt revet ost, som du lige smuldrer lidt mere mellem fingrene. Krydr med salt og peber.

Hæld blandingen i en dyb tallerken eller et lille fad.

Kom brødene ned i blandingen og lad dem trække lidt. Vend så de også trækker på den anden side.


Brun noget smør/margarine på en pande - ikke for kraftig varme.

Kom brødskiverne over på panden. Hvis de ikke har suget hele blandingen, så hæld forsigtigt blanding/ost over skiverne. (der skal ikke være ret meget æggemasse tilbage i tallerknen, for så har brødet trukket for lidt).

Giv nogle minutter på hver side, til overfladen er gylden.

Server med fx røget skinke og tomater. (kunne også være bacon)







lørdag den 7. juni 2014

Ravioli med skinke og ostefyld med fløde champignonsovs

Mens vores køkken var revet ned, havde Netto tilbud på ravioliforme - så er det lidt hurtigere at lave forskellige fyldte pastaer, uden at det kræver en besværlig rengøring af pastamaskinen. Dem måtte vi eje.

Har lavet fyldet tidligere med de rigtige oste, men havde ikke alle slags denne gang, så her er hvad der er i denne udgave.

Pastaen er lavet efter samme opskrift som tidligere her på bloggen.

Opskriften på fyldet er fundet hos Signes Mad

200 g ricotta (skulle være 100 g)
25 g revet mozzarella (helst frisk) (skulle være 125 g frisk)
75 g parmesan
100 g kogt skinke
1 spsk persille
lidt peber
1 æg

Alle delene til fyldet kommes i en minihakker til skinke og ost er finthakket - mozzarellaen/en del af ricottaen kan evt. vente til det andet er hakket. Det er med til at gøre fyldet cremet.

Rul pastaen ud tyndt. Vi var på 3 fra tyndeste indstilling på vores maskine tror jeg.

Kom mel i formen så pastaen slipper let.

Kom en plade pasta hen over formen. Fyld fyld i fordybningerne. Pas på med at komme for meget fyld i, må ikke gå op over fordybningen.

Pensl med æg rundt om fyldet, der hvor pastaen skal samles.



Kom en plade pasta hen over og rul pladerne sammen med den medfølgende rulle.

Vend formen og læg den formede pasta på lidt mel, så de ikke klistrer sammen.

Kog i letsaltet vand i nogle minutter til de er klar. Tiden afhænger af størrelse og tykkelse. Når de kommer til tops, kan du tjekke om de er klar.

Saucen til pastaen er fra en lille rød kogebog jeg har der hedder "Favoritter PASTA" ingen forfatter nævnt, men udgivet af PaRRagon

Her er den som jeg lavede den:
1 1/2 dl creme fine eller mager madlavningsfløde.
1 fed hvidløg, finthakket.
60-100 g. champignon i skiver
1 spsk strimlet frisk salvie
Lidt parmesan 2 spsk
Salt og peber

Bring fløden i kog sammen med hvidløg - brug en pande. Lad det simre et minuts tid. Tilsæt svampe og ost. Smag til og lad det simre. Kom det meste af salvien i, og rør rundt.

Kom pastaen i en skål eller dyb tallerken, og kom saucen over. Pynt med strimler af salvie.    


fredag den 6. juni 2014

Skinkemuffins (og pølsemuffins)

Så kom der et IDEnyt - tror det var majnummeret, hvor der var en opskrift på Skinkemuffins som kunne laves på grillen/gasgrillen. De så lækre ud, men tænkte nu mere på at lave dem i ovnen. Desværre var de meget meget usunde. Ost, smør og fløde var gode ingredienser. Da jeg ikke har tænkt dem som en forret, men som en hurtig morgenmad/frokost/mellemmåltid, så gik jeg straks i gang med at kigge på hvordan jeg kunne gøre dem sundere.

Fandt frem til, at jeg ville lave dem uden smør og fløde, og i stedet bruge skyr som erstatning.
De er meget nemme at lave, det hele skal bare røres sammen og så op i muffinsforme og direkte i ovnen. Nemmere kan det næsten ikke være.

Her er opskriften som jeg lavede den - giver 12 muffins i min form.
150 g hvedemel
100 g rugmel
300 g skinke i tern eller faste strimler
150 g emmentaler (eller anden ost med smag) i denne portion var det ca. halvdelen der var emmentaler, og resten var en blanding af gouda og mozzarella.
1 spsk. purløg hakket
1 spsk. mild sennep
3 æg
2 1/4 dl. skyr
1 knsp salt
kværnet peber

Bland alle ingredienserne i en skål - smør silikoneformen eller skyl den i koldt vand (alt efter hvad der stod i vejledningen til formen). Fyld blandingen i formen - må kun fyldes 3/4.


Bag i ovnen ved 200 g i ca. 20 min.


Har siden lavet dem med pølsestykker (250 g) i stedet for skinke, løg i stedet for purløg, og tomatpuré i stedet for sennep. De blev også rigtig gode.

Kylling og broccoli i karrysovs

Har lånt en kogebog der hedder "Hey - hvad skal vi spise" af Julie Hey. Der er mange opskrifter som jeg har markeret som spændende. Har prøvet et par stykker. I dag var det en opskrift som i bogen hedder Broccoli i karrysovs. Her er den som jeg lavede den.

2 personer:
200 g inderfilet
200 g pasta
1/2 broccoli
1 1/2-2 dl creme fine 7 % eller anden mager flødevariant/-erstatning
1 skalotteløg
1/2 fed hvidløg
Lidt oliemargarine
1-2 spsk karry afhængigt af styrke
1-2 dl vand/ bouillon
Salt og peber
Lidt frisk chili rød
Lidt små tomater i både

Pil løg og hvidløg og hak dem fint. Rist på panden i fedtstoffet.



Skub løget til den ene side og kom kyllingen på panden og brun. Hæld vand på panden. Så det når ca. Halvt op af kyllingen og lad kyllingen simre i lagen i 5 min på hver side. Tag kyllingen op, men gem skyen/lagen på panden.
Kog pastaen i saltet vand - se på pakken for kogetid.

Skær den rensede broccoli i buketter og læg dem i et dørslag. Når pastaen er kogt hældes pasta og kogevand ned over broccolien. Del kyllingen i mindre stykker.

Kom fløde og karry ned til kyllingelagen og kog den ind. Smag til med salt og peber. Vend pasta, kyling og broccoli ned i sovsen.



Ved servering kan der tilføjes tomat i små både og chili. (Dette var ikke en del af den originale opskrift).