Var i Bilka i går, og de havde sat deres ferske mørbrad uden bimørbrad ned, så dagens hovedingrediens var givet. Tænkte lidt på hvordan det skulle laves. Klassikeren er jo mørbradbøf med bløde løg og kartofler, skysovs og evt. noget surt.
Kom i tanke om at jeg havde en chorizo liggende. Gik i gang med at lede efter opskrifter med mørbrad og chorizo. Faldt over et par stykker der så rigtig spændende ud. Valget faldt på denne mørbradgryde med chorizo, tilpasset efter vores smag. Oliven er ikke noget jeg kommer til at bruge i min madlavning :-) Opskriften er fra hjemmesiden magasinetmad.
Opskriften er gengivet som jeg lavede den.
Til 4 personer.
1 mørbrad (ca. 4-500 g)
oliemargarine
salt og peber fra kværn
1 chorizopølse (200 g) min var mild
1 rødløg
1 rød peberfrugt
1 gul peberfrugt
1 spsk hvedemel
1/4 tsk. friskkværnet chili (min chorizo var mild og ikke stærk)
2½ dl. madlavningsfløde 8%
2 dl vand
½ bouillonterning svinekød
1 tsk tørret oregano
1½ dl frosne perleløg
Tilbehør
Kogte ris - vælg den type du bedst kan lidt
Gør alle ingredienserne klar:
Puds mørbraden for fedt og sener - sølvsenen skal fjernes. Skær den i skiver på ca. 1½ cm i tykkelse, og mas dem let med kniven.
Skær chorizoen i skiver på ca. ½-1 cm efter smag. Hak løget ret fint. Skær peberfrugterne i strimler.
Sæt risene over efter anvisningen på pakken. (Afhængigt af hvor længe de skal have, kan de sættes over inden du snitter) Afhænger også af din snittehastighed.
Brun mørbradstykkerne på en pande i margarinen. Tag af varmen, og krydr med salt og peber.
Svits løget på panden i resterne af fedtstoffet, uden at de bliver brune. Tilsæt chorizo og peberfrugt. Lad det stege med et par minutter.
Drys mel over, og rør rundt. Tilsæt fløde, vand, terning og oregano og lad det komme i kog.
Kom mørbraden tilbage i panden og tilsæt perleløgene. Lad det koge ved svag varme under låg i ca. 10 minutter.
Smag til med salg og peber.
Server med ris.
Velbekomme.
søndag den 23. september 2012
onsdag den 22. august 2012
Hjemmelavet tomatsauce til pasta
Nu hvor solen endelig er kommet igen, så er tomaterne i haven ved at blive godt modne.
Har prøvet en type, der er lidt aflang i det, og som skulle være rigtig god til pastasauce.
Menuen i dag stod derfor på pasta med tomatsauce. Pastaen skulle egentlig have været hjemmelavet, men vi havde en bakke frisk grov pasta der snart skulle bruges.
Jeg plukkede 500 g friske og rigtig solmodne tomater, vaskede dem, og skar dem i grove tern. (Stilken skar jeg fra). Jeg fravalgte at flå tomaterne, og nyde hele tomaten i saucen.
Uhmm det smager nu godt med friske og solmodne tomater.
Opskriften var denne:
500 g. groft hakkede friske tomater (meget solmodne)
2 løg
1 pakke bacon (kan udelades, men så skal der bruges noget olie til at stege i)
friske krydderurter jeg brugte oregano, timian og rosmarin (tørrede kan sikkert også anvendes)
salt, peber og chili
½ dl. hvidvin
lidt af vandet fra pastaen
Skær tomaterne i grove tern. Skær baconen i strimler, og løgene i små tern.
Kom baconen på en varm pande, og svits ganske kort, så noget af fedtet er smeltet af, men så bacon ikke er sprød med stadig blød. Tilsæt løg, og lad det svitse 1-2 min, mens der røres i det. Når løgene er blevet klare, så tilsættes krydderurter fx. rosmarin, timian og oregano.
Tomaterne tilsættes, og retten skal nu simre i min. 5-10 minutter. Man kan med fordel presse lidt ned på tomaterne, når man rører i dem, så bliver det mere sauceagtigt. Tilsæt lidt hvidvin, for at runde smagen lidt af. Lad simre med i min. 5 minutter, men gerne mere. Krydr med salt, peber og chili. Hvis konsistensen er blev lidt for tør, fordi det har simret længe, så tilsæt lidt af kogevandet fra pastaen.
Server med pasta, og evt. ekstra kød
Har prøvet en type, der er lidt aflang i det, og som skulle være rigtig god til pastasauce.
Menuen i dag stod derfor på pasta med tomatsauce. Pastaen skulle egentlig have været hjemmelavet, men vi havde en bakke frisk grov pasta der snart skulle bruges.
Jeg plukkede 500 g friske og rigtig solmodne tomater, vaskede dem, og skar dem i grove tern. (Stilken skar jeg fra). Jeg fravalgte at flå tomaterne, og nyde hele tomaten i saucen.
Uhmm det smager nu godt med friske og solmodne tomater.
Opskriften var denne:
500 g. groft hakkede friske tomater (meget solmodne)
2 løg
1 pakke bacon (kan udelades, men så skal der bruges noget olie til at stege i)
friske krydderurter jeg brugte oregano, timian og rosmarin (tørrede kan sikkert også anvendes)
salt, peber og chili
½ dl. hvidvin
lidt af vandet fra pastaen
Skær tomaterne i grove tern. Skær baconen i strimler, og løgene i små tern.
Kom baconen på en varm pande, og svits ganske kort, så noget af fedtet er smeltet af, men så bacon ikke er sprød med stadig blød. Tilsæt løg, og lad det svitse 1-2 min, mens der røres i det. Når løgene er blevet klare, så tilsættes krydderurter fx. rosmarin, timian og oregano.
Tomaterne tilsættes, og retten skal nu simre i min. 5-10 minutter. Man kan med fordel presse lidt ned på tomaterne, når man rører i dem, så bliver det mere sauceagtigt. Tilsæt lidt hvidvin, for at runde smagen lidt af. Lad simre med i min. 5 minutter, men gerne mere. Krydr med salt, peber og chili. Hvis konsistensen er blev lidt for tør, fordi det har simret længe, så tilsæt lidt af kogevandet fra pastaen.
Server med pasta, og evt. ekstra kød
tirsdag den 21. august 2012
Koteletter i paprikasauce
Hvor denne opskrift stammer fra kan jeg ikke huske, jeg har haft den på en håndskrevet seddel.
Til 4 personer:
4-6 fadkoteletter
20 g margarine
1 tsk salt
1/4 tsk peber
Sauce:
1 ml. stort løg (evt. rødløg)
4 tynde skiver bacon (skal det være magert, så vælg kalkunbacon)
1-2 dl. vand
½-1 bouillonterning
1 lille dåse tomatkoncentrat (70g)
3 tsk paprika (her brugte jeg edelsüss)
½-1 dl 9 % fløde (Da jeg brugte kaffefløde og ikke madlavningsfløde, tilsatte jeg lidt maizena)
Evt. lidt ekstra vand eller mælk
Koteletterne brunes på panden og lægges taglagt i et ildfast fad. Krydr med salt og peber.
Pil løget og skær det i tern. Klip bacon i strimler.
Svits først baconen, og tilsæt derefter løget, så behøves ikke ekstra fedtstof. (Er baconen fed, så kan lidt af fedtstoffet kasseres, inden løget kommes på).
Tilsæt vand, tomatpuré, bouillonterningt og fløde 9%. Lad sovsen koge igennem, smag til med salt, peber og paprika.
Hæld sovsen over koteletterne. Dæk fadet med staniol og stil midt i ovnen ved 200 g i 15-20 min.
Server fx. som her med ris og "råkostsalat".
lkjfldkjlfajkk
Til 4 personer:
4-6 fadkoteletter
20 g margarine
1 tsk salt
1/4 tsk peber
Sauce:
1 ml. stort løg (evt. rødløg)
4 tynde skiver bacon (skal det være magert, så vælg kalkunbacon)
1-2 dl. vand
½-1 bouillonterning
1 lille dåse tomatkoncentrat (70g)
3 tsk paprika (her brugte jeg edelsüss)
½-1 dl 9 % fløde (Da jeg brugte kaffefløde og ikke madlavningsfløde, tilsatte jeg lidt maizena)
Evt. lidt ekstra vand eller mælk
Koteletterne brunes på panden og lægges taglagt i et ildfast fad. Krydr med salt og peber.
Pil løget og skær det i tern. Klip bacon i strimler.
Svits først baconen, og tilsæt derefter løget, så behøves ikke ekstra fedtstof. (Er baconen fed, så kan lidt af fedtstoffet kasseres, inden løget kommes på).
Tilsæt vand, tomatpuré, bouillonterningt og fløde 9%. Lad sovsen koge igennem, smag til med salt, peber og paprika.
Hæld sovsen over koteletterne. Dæk fadet med staniol og stil midt i ovnen ved 200 g i 15-20 min.
Server fx. som her med ris og "råkostsalat".
lkjfldkjlfajkk
Bryllupskage
Så er det vist på tide jeg igen får opdateret med lidt opskrifter og billeder her på bloggen.
Det har stået lidt stille fordi vi havde rigtig travlt med at få det hele til at gå op i en højere enhed, da vi skulle giftes.
Vi holdt blot en lille fest, for de nærmeste, og nej, jeg huskede jo ikke at tage billeder af maden. Men kagen fik jeg da taget et billede af.
Gennem den seneste tid har vi prøvet os lidt frem, dels med opskrift på bunde - hvilke bunde skulle det være. Fondant - kunne det lykkes at lave selv. Pynt - formes og farves. Og ikke mindst fyldet.
Efter mange ture rundt på forskellige sider med kager havde vi læst lidt om opbygning, opsmøring, beklædning og meget mere.
Himmelske kager har lavet en rigtig fin guide.
Det første forsøg bestod af lagkagebunde (opskrift fra Himmelske kager) meget lette og luftige - uden fedtstof. Fyldet var dels en hindbærmousse med yogurt og dels en chokolade"creme" halvdelen med skildpadde og halvdelen med toblerone. (opskrifter kan findes hos kagekonen)
Fondanten var købt, og ja, jeg havde fået købt alt for lidt, så det blev lige knebent nok med det. Både i tykkelse og størrelse.
Det har stået lidt stille fordi vi havde rigtig travlt med at få det hele til at gå op i en højere enhed, da vi skulle giftes.
Vi holdt blot en lille fest, for de nærmeste, og nej, jeg huskede jo ikke at tage billeder af maden. Men kagen fik jeg da taget et billede af.
Gennem den seneste tid har vi prøvet os lidt frem, dels med opskrift på bunde - hvilke bunde skulle det være. Fondant - kunne det lykkes at lave selv. Pynt - formes og farves. Og ikke mindst fyldet.
Efter mange ture rundt på forskellige sider med kager havde vi læst lidt om opbygning, opsmøring, beklædning og meget mere.
Himmelske kager har lavet en rigtig fin guide.
Det første forsøg bestod af lagkagebunde (opskrift fra Himmelske kager) meget lette og luftige - uden fedtstof. Fyldet var dels en hindbærmousse med yogurt og dels en chokolade"creme" halvdelen med skildpadde og halvdelen med toblerone. (opskrifter kan findes hos kagekonen)
Fondanten var købt, og ja, jeg havde fået købt alt for lidt, så det blev lige knebent nok med det. Både i tykkelse og størrelse.
Kagen var ikke dårlig, men fyldet blev meget dominerende i smagen. Et lille stykke var næsten for meget.
Så vi vidste på det tidspunkt at vi skulle finde noget andet fyld. Men også at vi manglede noget for at kunne lave pynt, og vi havde endnu ikke lavet fondant.
Næste forsøg blev med samme bunde, men vi lavede fyldet fra Mette Blomsterbergs bryllupskage (opskriften findes bla. på DR's hjemmeside) Vi valgte dog at lave en portion af "blåbærbomberne" med jordbær i stedet, og så som et helt lag. Det andet lag var hendes chokoladetrøffelcreme.
Uhm. Det blev rigtig godt. Og vi legede også lidt med pynt. Farven var blot en vi havde liggende.
Fondanten var hjemmelavet. Tror opskriften er fra kagemors hjemmeside. Den var desværre blot alt for tør, så den flækkede lidt.
Vi manglede nu mest at få finpudset fondanten, men syntes der manglede lidt i kagen, så igen fandt vi inspiration hos Mette Blomsterberg og DR's "Det søde liv". Her fandt vi en opskrift på Drømmekagebunde og på mudcake.
Vi lavede så et forsøg med bunde - uhmm bundene var gode. Fyldet var blot noget færdigt fyld, ikke noget at tale om, men forsøget var for at finde ud af om vi skulle skifte bunde.
Vores endelige forsøg blev 2 drømmekagebunde og 1 mudcakebund i hver kage. Et lag jordbærmousse (lavet som Blomsterbergs blåbærbomber - sylten som er en del af "moussen" skal blendes inden den blandes med chokoladefløden) og et lag chokoladetrøffelcreme. Smurt op med en lidt mislykket 1-1 chokolade ganache.
Og kagen blev samlet rigtig vellykket. Lidt svedende, men det var også meget fugtigt.
søndag den 8. juli 2012
Hjemmelavet traditionel humus
Jeg har lært at elske humus, da jeg på et tidligere tidspunkt i mit liv, kom hos en familie, der havde en passion fra middelhavet og hvor faren i huset, kom fra middelhavsområdet/mellemøsten.
Til maden om fredagen var der ofte humus, og næsten altid brød, ofte som pita.
Siden har jeg selv prøvet at lave humus en del gange, og jeg synes efterhånden den er ret velsmagende.
Opskriften er lidt på slum, da jeg ikke står og måler alle tingene når jeg smager til.
1 dåse/papbrik udblødte kikærter (gem væden i en kop, er fint at bruge til at opnå den rette konsistens)
2-3 tsk tahini (det er en meget tyk sesampasta, den ligner næsten noget peanutbutter)
1 fed hvidløg (nogle ville nok bruge mere)
saft fra ½-1 citron - eller 1-2 spsk fra flaske
2 spsk olivenolie
1-2 spsk. væde fra kikærterne
1 knsp. spidskommen - måske mere efter smag, men start med lidt, og tilsæt så mere, du kan ikke fjerne det igen
1 knsp. koriander (stødt) evt. lidt mere
½-1 tsk paprika (ikke for kraftig - tilsæt hellere lidt mindre først og smag på det)
Kom kikærterne i en blender, smoothieblender eller foodprocessor (i foodprocessoren kan det blive lidt grovere i konsistensen)
Tilsæt et par tsk. tahini, samt 1 fed hvidløg - helst knust. Olivenolie og 1 spsk citronsaft tilsættes. Tænd blenderen, og kør det lidt. Hvis massen er for tør, så tilsæt lidt vand fra kikærterne. Når det er ved at være en jævn konsistens, så smag på det og tilsæt væde - enten citronsaft, vand fra kikærterne eller olivenolie, efter hvad du synes der mangler af smag.
Når massen er fin (ikke grynet) men ikke for tør, så smages forsigtigt til med krydderierne. Tilsæt lidt af gangen. (Nogle vil tilsætte salt og peber, men det synes jeg ikke er nødvendigt)
Når den er smagt til, så kommes massen over i en flad skål, eller på en tallerken, sættes i køleskabet, med film over.
Inden servering, så dryppes med olivenolie, og drysses med paprika.
Hvis man skal spise det som de gør sydpå, så brækker man et stykke brød af, og dypper i fadet. (Det er så vigtigt, at man kun brækker brødet af, og ikke har bidt i det man dypper med).
Til maden om fredagen var der ofte humus, og næsten altid brød, ofte som pita.
Siden har jeg selv prøvet at lave humus en del gange, og jeg synes efterhånden den er ret velsmagende.
Opskriften er lidt på slum, da jeg ikke står og måler alle tingene når jeg smager til.
1 dåse/papbrik udblødte kikærter (gem væden i en kop, er fint at bruge til at opnå den rette konsistens)
2-3 tsk tahini (det er en meget tyk sesampasta, den ligner næsten noget peanutbutter)
1 fed hvidløg (nogle ville nok bruge mere)
saft fra ½-1 citron - eller 1-2 spsk fra flaske
2 spsk olivenolie
1-2 spsk. væde fra kikærterne
1 knsp. spidskommen - måske mere efter smag, men start med lidt, og tilsæt så mere, du kan ikke fjerne det igen
1 knsp. koriander (stødt) evt. lidt mere
½-1 tsk paprika (ikke for kraftig - tilsæt hellere lidt mindre først og smag på det)
Kom kikærterne i en blender, smoothieblender eller foodprocessor (i foodprocessoren kan det blive lidt grovere i konsistensen)
Tilsæt et par tsk. tahini, samt 1 fed hvidløg - helst knust. Olivenolie og 1 spsk citronsaft tilsættes. Tænd blenderen, og kør det lidt. Hvis massen er for tør, så tilsæt lidt vand fra kikærterne. Når det er ved at være en jævn konsistens, så smag på det og tilsæt væde - enten citronsaft, vand fra kikærterne eller olivenolie, efter hvad du synes der mangler af smag.
Når massen er fin (ikke grynet) men ikke for tør, så smages forsigtigt til med krydderierne. Tilsæt lidt af gangen. (Nogle vil tilsætte salt og peber, men det synes jeg ikke er nødvendigt)
Når den er smagt til, så kommes massen over i en flad skål, eller på en tallerken, sættes i køleskabet, med film over.
Inden servering, så dryppes med olivenolie, og drysses med paprika.
Hvis man skal spise det som de gør sydpå, så brækker man et stykke brød af, og dypper i fadet. (Det er så vigtigt, at man kun brækker brødet af, og ikke har bidt i det man dypper med).
Grove madpandekager
Så blev det tid til, at jeg selv skulle prøve at lave nogle grove tortillas til mit marinerede oksekød.
Der findes ligesom to typer på nettet. Dem, der laves af en decideret dej, som hæver og rulles ud, og steges i ovnen eller på en pande. Dem havde jeg ikke lige mod på at gå i gang med i dag. Så er der typen, der laves som almindelige pandekager. Fandt et par opskrifter, som var ret tæt på at være ens, når man kigger overordnet på dem.
Den ene er fundet hos Coco & co og den anden hos Newyorkerbyheart, jeg prøvede med en blanding lidt midt i mellem, og så med noget for groft mel.
Min opskrift som gav to store pandekager er følgende:
1 æg
ca. ½ dl. hvedemel
50 g. fuldkornshvedemel (næste gang bliver det nok sigtemel eller grahamsmel - var lidt for groft)
1 tsk. olie
1½ dl. vand
1 lille nip salt
1 spsk klippet purløg
Jeg blandede ingredienserne, og lod det stå og trække. Efter ½ times tid, var det helt skilt med et tyndt lag øverst og melet nederst. Rørte godt igennem og kom på en tør sliplet pande med en opøser.
Steg på begge sider, til dejen er gennembagt.
Mit fyld var marineret oksekød, tzatziki og salat.
Oksekødet var marineret i en lage i stil med den jeg tidligere har brugt, dog med lidt ændringer:
1½ spsk. æblecidereddike
1 spsk. soya
1 spsk. mild paprika
1 spsk. stærk paprika
1 tsk. sambal oelek (stærk)
2 kviste løvstikke
1 kvist rosmarin
½-1 tsk. løgpulver
1 - 2 knsp. ingefær pulver
Ned i en pose sammen med kødet. Når det har marineret min. i et par timer, men meget gerne længere, så steges det kort på en pande. Pas på det ikke får for længe, så det bliver hårdt og sejt.
Smagen i kødet var rigtig god. Men den første af mine pandekager var meget skrøbelig og gik fra hinanden meget nemt. Nummer to fungerede fint, og den smagte fint. Med justering af melet, så tror jeg det bliver en rigtig fin opskrift.
Der findes ligesom to typer på nettet. Dem, der laves af en decideret dej, som hæver og rulles ud, og steges i ovnen eller på en pande. Dem havde jeg ikke lige mod på at gå i gang med i dag. Så er der typen, der laves som almindelige pandekager. Fandt et par opskrifter, som var ret tæt på at være ens, når man kigger overordnet på dem.
Den ene er fundet hos Coco & co og den anden hos Newyorkerbyheart, jeg prøvede med en blanding lidt midt i mellem, og så med noget for groft mel.
Min opskrift som gav to store pandekager er følgende:
1 æg
ca. ½ dl. hvedemel
50 g. fuldkornshvedemel (næste gang bliver det nok sigtemel eller grahamsmel - var lidt for groft)
1 tsk. olie
1½ dl. vand
1 lille nip salt
1 spsk klippet purløg
Jeg blandede ingredienserne, og lod det stå og trække. Efter ½ times tid, var det helt skilt med et tyndt lag øverst og melet nederst. Rørte godt igennem og kom på en tør sliplet pande med en opøser.
Steg på begge sider, til dejen er gennembagt.
Mit fyld var marineret oksekød, tzatziki og salat.
Oksekødet var marineret i en lage i stil med den jeg tidligere har brugt, dog med lidt ændringer:
1½ spsk. æblecidereddike
1 spsk. soya
1 spsk. mild paprika
1 spsk. stærk paprika
1 tsk. sambal oelek (stærk)
2 kviste løvstikke
1 kvist rosmarin
½-1 tsk. løgpulver
1 - 2 knsp. ingefær pulver
Ned i en pose sammen med kødet. Når det har marineret min. i et par timer, men meget gerne længere, så steges det kort på en pande. Pas på det ikke får for længe, så det bliver hårdt og sejt.
Smagen i kødet var rigtig god. Men den første af mine pandekager var meget skrøbelig og gik fra hinanden meget nemt. Nummer to fungerede fint, og den smagte fint. Med justering af melet, så tror jeg det bliver en rigtig fin opskrift.
Grill ideer. Grillspyd
Det har været nogle dejlige varme dage, så vi har grillet rigtig meget. Man har ikke rigtig lyst til at stå og koge i et køkken indenfor når det er så varmt. Men på den anden side bliver det nemt det samme og det samme man griller igen og igen. Hvem kender ikke klassikeren pølser og brød, pølser og kartoffelsalat. Kød og kartoffelsalat, kød og salat osv. Grøntsager kan være nemme at glemme. Men der er mange muligheder.
Vi har lavet lidt forskellige ting. En af delene var grillspyd - de kan laves på mange måder her er en "opskrift"
2-4 personer afhængigt af kødglæden.
2 små lækre pølser velegnet til grill
2 koteletter (eller endnu bedre mørbrad)
løg i halve både
peberfrugt
4 spyd
Skær peberfrugten i passende tern. Løget i både, der halveres på den midten. Pølserne skæres ud til 4 stykker hver. Kødet skæres i tern. (Spaush og tomat kan sagtens kommes på også, tomat bliver bare meget skrøbelig)
Kom tingene skiftevis på spyddene, så der er fire ensartede spyd. Pensl med olie og drys med grillkrydderi og kom på grillen over indirekte varme. Vend et par gange.
Server fx. med salat og hjemmelavet creme fraiche dressing.
Vi har lavet lidt forskellige ting. En af delene var grillspyd - de kan laves på mange måder her er en "opskrift"
2-4 personer afhængigt af kødglæden.
2 små lækre pølser velegnet til grill
2 koteletter (eller endnu bedre mørbrad)
løg i halve både
peberfrugt
4 spyd
Skær peberfrugten i passende tern. Løget i både, der halveres på den midten. Pølserne skæres ud til 4 stykker hver. Kødet skæres i tern. (Spaush og tomat kan sagtens kommes på også, tomat bliver bare meget skrøbelig)
Kom tingene skiftevis på spyddene, så der er fire ensartede spyd. Pensl med olie og drys med grillkrydderi og kom på grillen over indirekte varme. Vend et par gange.
Server fx. med salat og hjemmelavet creme fraiche dressing.
Abonner på:
Opslag (Atom)